РФ незаконно добула понад 9 млрд кубів газу на захопленому в України шельфі – Нєжнова

Новини
Світлана Нєжнова, голова правління ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

Росія за 5 років окупації Криму незаконно добула на захоплених в України родовищах в Чорному морі понад 9 млрд кубометрів газу, використовуючи захоплені бурові установки ДАТ «Чорноморнафтогаз». Цього обсягу вистачило б на рік роботи всієї української промисловості.

Про це повідомила прес-служба НАК «Нафтогаз України» з посиланням на інтерв’ю генерального директора ДАТ «Чорноморнафтогаз» Світлани Нєжнової Крим.Реалії ТБ, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона зазначила, що наразі Росія незаконно використовує надра 9 родовищ у Чорному морі, ліценція на розробку яких належать «Чорноморнафтогазу».

«РФ досі видобуває газ. І станом на сьогодні РФ нелегітимно зі всіх родовищ, які належать Україні, вже видобула 9,2 млрд м куб», – сказала Нєжнова.

За її словами, цих обсягів вистачило б на рік роботи всієї промисловості України.

«Коли я бачила наші бурові «Петро Годованець» та «Україна», на них зафарбували назви. Візуально бурові в дуже поганому стані, порівняно з тим, як вони виглядали у 2014 році. Росіяни не вкладають в родовища, в обладнання – все працює на виснаження», – зазначила гендиректор «Чорноморнафтогазу».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, які на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.