Уповноважена ВР України з прав людини зустрічалася з «омбудсменом ЛНР»

Новини
Людмила Денисова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Уповноважена Верховної Ради україни з прав людини Людмила Денісова мала зустріч із «уповноваженою з прав людини ЛНР» Ольгою Кобцевою з питань звільнення осіб, які на момент окупації Донбасу відбували покарання за українським законодавством у пенітенціарних закладах на території окремих районів Луганської області.

Про це Денісова повідомила в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська)

«Я в п’ятницю зустрічалася з Кобцевою, це так звана «уповноважена ЛНР», на мосту м. Щастя, коли забирала шістдесят наших громадян України, які там відбували покарання. Які були ще засуджені чи затримані на момент окупації, в 2014-му році», – сказала Денісова.

За словами української уповноваженої з прав людини, Ольга Кобцева погодилася провести звірку списків українських громадян, що відбули покарання на окупованій території Луганської області.

«З Кобцевою майже чотири з половиною роки не було контакту. Коли я була призначена на посаду в березні 2018-го року, ми почали налагоджувати співпрацю», – сказала Денісова.

Вона зауважила, що офіційно визнавати Кобцеву уповноваженою представницею окупаційної влади не можна, тому комунікація відбувалася опосередковано, через представника українського омбудсмена, який опікується питаннями національного превентивного механізму. Також за налагодження комунікації з Кобцевою Денісова дякує міжнародним організаціям та уповноваженим особам:

«Дякуючи міжнародним організаціям, в тому числі, УВКБ ООН, Моніторинговій місії, Фіоні Фрейзер – вона багато зробила для того, щоб це відбулося, Тоні Фрішу, який представлений в гуманітарній групі у Мінському процесі, ми все ж таки налагодили цей контакт», – сказала омбудсмен.

За її словами, вже відбулося п’ять передач осіб, що відбували покарання на окупованій території:

«І вже п’ять передач таких відбулося, я забрала 255 людей з Луганської області, це наші громадяни, з яких вже 46 звільнено… Буквально в п’ятницю це було 60 осіб, одного відразу ми звільнили – тобто, звільнила пенітенціарна служба, тому що він ще півтора року відбув покарання».

Нагадаємо: 

  • На підконтрольну територію України в середу, 20 березня, передали 60 засуджених з в’язниць, розташованих в тимчасово окупованих районах Луганської області. Процедура передачі відбувалась за участю спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова обговорила питання надання медичної допомоги трьом пораненим військовополоненим морякам: Василю Сороці, Андрію Ейдеру і Андрію Артеменку із заступником глави місії ЄС в Україні Аннікою Вальдеманн. Омбудсмен направила клопотання Уповноваженому з прав людини в РФ Тетяні Москалькової про необхідність невідкладної операції Павлу Грибу в лікарні, але відповіді поки не отримала.