У Криму «суд» оштрафував кримськотатарських активісток Салієву і Зудієву за репости в соцмережі

Новини
Лутфіє Зудієв і Муміне Салієва, 31.05.2019 Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму «Київський райсуд» Сімферополя в п’ятницю, 31 травня, визнав винними кримськотатарських активісток Муміне Салієву і Лютфіє Зудієву в нібито демонстрації символіки забороненої організації через репости в соцмережі. «Суд» ухвалив покарати активісток адмінштрафами: Салієву 1000 рублів, Зудієву – 2000 рублів.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

Спочатку «суд» визнав винною в порушенні ст. 20.3 КоАП Росії (демонстрація символіки забороненої організації) кримськотатарську активістку, дружину фігуранта другої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», політв’язня Сейрана Салієва Муміне Салієву і оштрафував її на 1000 рублів.

Салієву покарали адмінштрафом за репост в соцмережі Facebook в 2013 році до анексії Криму, в якому нібито присутня заборонена в РФ символіка.

Засідання «суду» стосовно правозахисниці і громадської журналістки Лютфіє Зудієвої затягнулося. «Суддя» пішов до дорадчої кімнати о 18:25 і повернувся лише через понад чотири години.

««Суд» визнав Лутфіє Зудієву винною в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 20.3 КоАП РФ і постановив накласти штраф у розмірі 2000 рублів», – йдеться в повідомленні.

При цьому «суд» покарав Зудієву за публікації іншого користувача в Facebook, який навесні 2014 року «тегнув» активістку на своїй сторінці. Сама Зудіэва ніяких дій для появи цієї публікайії не робила.

Нагадаємо:

  • 30 травня в Криму в Джанкої російські силовики затримали кримськотатарську активістку Лутфіє Зудієву за підозрою в нібито пропаганді екстремізму. Її відвезли до Сімферополя в «Центр з протидії екстремізму МВС по Республіці Крим» («Центр Е»).
  • 30 травня в Бахчисараї російські силовики затримали кримськотатарську активістку Муміне Салієву, яка є координатором проекту «Кримське дитинство», створеного в кінці 2017 року для підтримки і розвитку дітей політв’язнів. Активістку відвезли до Сімферополя.
  • Увечері 30 травня Муміне Салієву і Лютфие Зудієву відпустили з «Центур Е» в Сімферополі. Їх обвинувачують в адміністративному правопорушенні за ст.20.3 КоАП РФ – нібито пропаганду забороненої символіки. «Судові» засідання по їх справах були призначені на 31 травня.
  • Головне управління Нацполіції в АРК та Севастополі відкрило кримінальне провадження через затримання в окупованому Криму російським силовиками кримськотатарських активісток Лутфіє Зудієвої і Муміне Салієвої.