У Криму активісти запустили проект «Кримське дитинство» для підтримки дітей політв’язнів

Новини
Фото: Facebook Крымское детство

В окупованому Криму на базі громадського об’єднання «Кримська солідарність» стартував проект для підтримки та розвитку дітей політв’язнів під назвою «Кримське дитинство».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію опубліковану на сторінці проекту «Кримське дитинство» в Facebook.

«У рамках цього проекту плануються заходи для дітей політв’язнів, куди кожен дорослий і кожна дитина може привнести своє тепло і підтримку, любов і турботу, щоб скрасити ці похмурі дні і дарувати дітям фарби щасливого дитинства в атмосфері єдності та солідарності», – йдеться в повідомленні.

«Дитинство – це найяскравіший і найбільш пам’ятний період в житті людини. Воно не повторюється і не повертається. На жаль, дитинство дітей політв’язнів закінчилося в той день, коли в їх будинки рано вранці увірвалися силовики. У наручниках, лицем в підлогу – такими вони побачили своїх улюблених батьків в той самий гіркий ранок. Але це не заважає їм любити їх і чекати як і раніше. Для них, для всіх нас, вони – герої», – зазначають ініціатори проекту.

Як повідомлялось, в жовтні 2017 рокук список кримського громадського об’єднання «Бизим балалар» («Наші діти» – ред.), який допомагає дітям із сімей кримських політичних в’язнів, поповнився до 100. Після останнього арешту шести кримських татар до списку додалось 27 дітей. Все це діти до 18 років, які залишилися без уваги і турботи батьків, арештованих з політичних мотивів російськими спецслужбами.

27 грудня співкоординатор «Бизим Балалар» Ельзара Іслямова повідомила в ефірі Радіо Крим.Реаліі, що фонд за 1,5 року за півтора року роботи зібрав близько 7,7 млн. рублів, які було використано для допомоги дітям політв’язнів. За її словами, з 100 дітей, які залишилися без батьків в результаті дій російських силовиків, тридцять дітей – у віці до 5 років, сорок – від 5 до 10 років і тридцять – до 18 років.

Нагадаємо, 9 квітня 2016 року в Севастополі Кримська контактна група з прав людини вперше організувала зустріч всіх сімей кримських мусульман, заарештованих російськими силовиками в окупованому Криму, та їхніх адвокатів. У травні 2016 роки родичі політв’язнів оголосили, що створюють громадське об’єднання «Кримська солідарність». Пізніше об’єднання стало відкритим не тільки для родичів обвинувачених у приналежності до організації «Хізб ут-Тахрір», а й для сімей інших політв’язнів Криму, а також викрадених і зниклих мусульман.

У червні 2016 року під час святкування священного для мусульман місяця Рамазан (Рамадан) в Криму був запущений проект «Бизим балалар». Його ініціатором виступила журналістка Ліля Буджурова. Мета проекту – надання допомоги дітям сімей кримських політв’язнів і зниклих або викрадених кримських татар. Проект приймає і розподіляє не тільки гроші. Форма допомоги приймається різна: речі та іграшки, організація відпочинку і лікування дітей, психологічна реабілітація, допомога по господарству сім’ям ув’язнених.