Блокаду Донбасу можна знімати лише після міжнародного аудиту захоплених бойовиками підприємств – Кучма

Новини
Леонід Кучма Фото: investigator.org.ua

Економічної блокади Донбасу не існує, а для відновлення вільного руху товарів ОРДЛО мають повернути Україні підприємства, розташовані на окупованій території, заявив на брифінгу в Адміністрації президента України представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Тимчасова заборона переміщення вантажів не є економічною блокадою, стверджує Леонід Кучма.

“Немає ніякої економічної блокади, шановне товариство! Почитайте рішення Ради національної безпеки й оборони, і потім указ Порошенка. Це тимчасова заборона переміщення вантажів через лінію зіткнення. Яка це блокада?”, – сказав Кучма.

Водночас, за його словами, російська сторона регулярно виступає з ініціативою скасування заборони переміщення товарів.

“Це питання виникає кожен раз на контактній групі – з боку тої сторони. Але ми чітко заявляємо, що рух повинен бути двосторонній. Якщо під час цієї заборони руху ви націоналізували всі українські підприємства, то ви спочатку дайте нам відповідь коли ви збираєтесь їх повертати”, – сказав представник України в ТКГ.

Кучма вважає, що українські підприємства, що залишилися на окупованій території, приведені у неробочий стан.

“Українська сторона напевне хоче повернути ті підприємства, які належали їм. А найстрашніше – в якому стані вони знаходяться. Ті підприємства, які зв’язані з металом – металу вже нема, порізали. А шахти? З них воду треба відкачувати!”, – сказав екс-президент.

Як вихід з цієї ситуації, Кучма пропонує провести міжнародний аудит українських підприємств, що залишилися на окупованій території – тільки після цього Україна може приймати відповідні рішення.

Нагадаємо:

  • Пропозиція Леоніда Кучми щодо зняття економічної блокади Донбасу є запізнілою, вважає народний депутат Наталя Веселова.
  • Представник України на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма запропонував скасувати економічну блокаду Донбасу та в межах “режиму тиши” в зоні ООС припинити стріляти у відповідь.
  • Екс-президент України Леонід Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську.