ЄСПЛ зобов’язав РФ негайно помістити важкохворого активіста Бекірова в лікарню

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму за звинуваченням у нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів».

Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Центр журналістських розслідувань.

«ЄСПЛ згідно з правилом 39 зобов’язав владу Російської Федерації негайно помістити кримського політв’язня Едема Бекирова в лікарню і забезпечити йому належне обстеження та лікування», – зазначив Чубаров.

Про рішення ЄСПЛ щодо Бекірова також повідомив і його адвокат Іслям Веліляєв.

За його словами, «це рішення стало несподіваним, але безумовно правильним у даній ситуації».

«Я зі свого боку, як адвокат, направлю це рішення і слідчому у справі Едема аг’а Бекірова та Уповноваженій з прав людини (РФ – ред.) Тетяні Москалькової. Якщо слідчий не відреагує, я буду змушений звернутися до суду. Півроку поспіль адвокати говорять про те, що наш підзахисний повільно вмирає в СІЗО. І у нього кожен день на рахунку», – сказав адвокат в коментарі виданню Крим.Реалії.

Згідно з Правилом 39 регламенту ЄСПЛ, яке було застосована по відношенню до Бекірова, влада Росії зобов’язані негайно помістити його в лікарню не тюремного типу.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • «Слідство» пропонує Бекірову визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня.