Україна завершила державні випробування ракетного комплексу «Вільха-Р» – Полторак

Новини
Фото: mil.gov.ua

В Україні завершились державні випробування вітчизняного ракетного комплексу та реактивного боєприпасу до нього «Вільха-Р». Найближчим часом буде підписано наказ щодо поставки їх на озброєння Збройних сил України.

Про це повідомив міністр оборони Степан Полторак, який взяв участь у завершальному етапі випробування, передає Центр журналістських розслідувань, з посиланням на інформацію українського військового відомства.

“Ми завершили державне випробування системи і реактивного боєприпасу до нього «Вільха-Р». Особливості системи і боєприпасу в тому, що по-перше, вона значно перевищує тактико-технічні характеристики таких типів закордонного виробництва. По-друге, з’явилась можливість коригувати траєкторію польоту, значно підвищилася точність цього боєприпасу”, – сказав Полторак.

Фото: mil.gov.ua

Він звернув увагу, що комплектуючі як для системи, так і для боєприпасу – повністю українського виробництва.

“Після відпрацювання акту і завершення розгляду всіх аспектів випробування, я планую в найближчий час підписати наказ щодо поставки на озброєння Збройних Сил України і комплексу, і боєприпасу”, – додав міністр оборони.

Він висловив вдячність колективу Державного підприємства «Державне Київське конструкторське бюро «ЛУЧ», випробувальній бригаді та особовому складу державної комісії за розроблення та успішне проведення державних випробувань, а військовослужбовців ЗСУ привітав з отриманням ефективної зброї.

«До кінця року ми плануємо завершити державні випробування боєприпасів «Вільха-М» і крилатої ракети «Нептун», не лише ракети, а й в цілому комплексів. Це дуже важлива задача. Ми визначаємо необхідні ресурси для того, щоб максимально забезпечити можливості нашого Київського конструкторського бюро «ЛУЧ», – наголосив Полторак.

 «Вільха» – український проект зі створення реактивної системи залпового вогню з коректованим 300-мм боєприпасом на базі радянської РСЗВ 9К58 «Смерч».

Фото: mil.gov.ua

Нагадаємо:

  • В грудні 2017 року ракетний комплекс «Вільха» пройшов перші успішні випробування. Тоді президент України Петро Порошенко заявляв, що на закупівлю і виробництво новітнього озброєння і військової техніки необхідно виділити 1,6 млрд грн, за які, зокрема, має бути налагоджено виробництво новітніх ракет комплексу «Вільха».
  • 10 квітня 2018 року почалися державні випробування РЗСО «Вільха»
  • 25 квітня 2018 року президент Петро Порошенко під час заключних вогневих випробувань РЗСО «Вільха» на Херсонщині поставив завдання розпочати серійне виробництво ракети в 2018 році, а в найближчому майбутньому почати постачання цих комплексів на озброєння української армії.
  • У січні 2019 року Полторак повідомив, що в Україні почалося серійне виробництво вітчизняної ракетної системи залпового вогню «Вільха», яка використовує 300-мм боєприпаси з коректованою траєкторією польоту.
  • 25 квітня 2019 року в Одеській області пройшли випробування реактивних систем «Вільха-М» і «Вільха-Р». Під час серії запусків були перевірені тактико-технічні характеристики ракет, систем наведення і можливості модернізованої «Вільхи» знищувати цілі за мінімальний час після отримання завдання на враження.