В ЄС стурбовані безпекою в Чорноморському регіоні

Новини
Чорноморський флот в Чорному морі Фото: mil.ru

Міністри закордонних справ 28 країн Євросоюзу знову висловили стурбованість у зв’язку з ситуацією з безпеки в регіоні Чорного моря.

Про це йдеться в заяві Ради ЄС, опублікованої 17 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У заяві також вказується на невизнання Євросоюзом російської анексії українського Криму.

«Рада як і раніше стурбована проблемами безпеки в Чорноморському регіоні. У цьому контексті вона знову підтверджує, що повага міжнародного права, зокрема щодо принципів незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, Конвенція з морського права, включаючи свободу судноплавства, а також політичні рішення ЄС і його політика невизнання незаконної анексії Криму є фундаментальними для підходу ЄС до регіонального співробітництва в Чорноморському регіоні», – йдеться в заяві.

Нагадаємо:

  • 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.
  • Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.
  • 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.
  • 22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна була подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.
  • 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ за Конвенцією ООН з морського права. Документ доводить, що Росія порушила суверенні права української держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці.
  • З 10 по 14 червня Постійна палата третейського суду в Гаазі проводила слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.