Портнов закликає суддів звільнити Вишинського. Прокурори застерігають: втече

Новини
Кирило Вишинський Фото: investigator.org.ua

Колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов звернувся до судової влади України із пропозицією звільнити з-під варти російського пропагандиста – керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського,  обвинуваченого у державній зраді. Заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний застерігає, що зміна запобіжного заходу може призвести до втечі підсудного до Росії.

Судове засідання у справі Кирила Вишинського призначене на 3 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань

Колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов звернувся до «судової та звичайної влади» України із пропозицією змінити запобіжний захід керівнику незареєстрованої організації «РИА Новости-Украина» Кирилу Вишинському.

«Пропоную змінити запобіжний захід, звільнити з-під варти і показати цим свою конструктивну позицію і готовність прискорити перемовини з Росією щодо українських моряків», – написав Портнов у своєму Телеграм-каналі.

Андрій Портнов закликає звільнити Кирила Вишинського Фото investigator.org.ua

«Звільніть його без зустрічних умов та вимог», – написав Портнов.  Це, за його твердженнями, «значно посилить авторитет» української влади, продемонструє «волю, твердий характер і заведе проблему в оновлений порядок денний». 

Заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний вважає, що для зміни запобіжного заходу щодо Вишинського немає жодних юридичних підстав, натомість існують ризики, що обвинувачений буде переховуватись від слідства.

«Запобіжний захід щодо Кирила Вишинського вкотре продовжений рішенням суду. Ризики, через які було обрано саме тримання під вартою, залишаються актуальними. Доводи сторони захисту щодо зміни запобіжного заходу суд вислухав і не врахував», – сказав Поночовний у коментарі Центру журналістських розслідувань.

Ігор Поночовний, заступник прокурора АР Крим Фото: investigator.org.ua

За його словами, відомі непоодинокі випадки, коли через зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на більш м’який звинувачувані у державній зраді, скориставшись наданою їм свободою пересування, за допомогою ймовірно «невідомих осіб із консульських установ» тікали на територію РФ, уникаючи правосуддя.

Заступник прокурора АР Крим нагадує, що в діяльності суду немає політичної складової. 

«Можливо, це спроба тиску на суд, але вона для даної справи не матиме юридичних наслідків», – сказав Поночовний.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії, що формувались довкола підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема,  медаль РФ «За повернення Криму».
  • Вишинському повідомили про підозру у державній зраді, а 6 липня  2018 року Вишинському додатково повідомлено про підозру у незаконному поводженні зі зброєю.
  • 4 квітня Подільський райсуд Києва розпочав розгляд по суті справи Кирила Вишинського. Він не визнає провину  за всіма епізодами обвинувального акту.