Вишинський не визнав провини: сподівається на звільнення, бо «до влади прийшли нові люди»

Новини
Адвокат Андрій Доманський та Кирил Вишинський в Подільському райсуді Києва Фото: investigator.org.ua

Керівник незареєстрованої організації «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський не визнає провину за всіма фактами, озвученими в обвинувальному акті. Обвинувачений заявив, що вважає процес політично мотивованим і сподівається на звільнення, оскільки “до влади прийшли нові люди”.

Як повідомляє Бюро судової інформації, Вишинський заявив, що повністю не визнає своєї провини, в повному обсязі заперечує зібрані в обвинувальному акті докази і не розуміє суті пред’явленого обвинувачення, пише Центр журналістських розслідувань.

“В обвинувальному акті стверджують, що я всупереч закону, що регламентує діяльність журналіста, публікував недостовірну, необ’єктивну інформацію про Україну. Слідство називає це «інформаційною війною», я хочу знати, що це за юридичний термін… Я публікував матеріали 4 роки, за цей час ні СБУ, ні інші служби жодного разу не звинувачували редакцію у тому, що матеріали антиукраїнські. У чому суть нанесення збитків державі?“, – сказав Кирило Вишинський.

Наступне засідання призначене на 3 липня. Процес переходить до стадії вивчення доказів. Очікується розгляд продовження терміну утримання під вартою.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».
  • Вишинському повідомили про підозру у державній зраді. Його затримали. 17 травня Херсонський міськсуд арештував його без права внесення застави.
  • 1 червня Вишинський заявив про своє бажання вийти із українського громадянства. З відповідним проханням він звернувся до президента України Петра Порошенка.
  • 6 липня  2018 року Вишинському додатково повідомлено про підозру у незаконному поводженні зі зброєю.
  • 10 січня 2019 року слідчий відділ ГУ СБУ в АРК за дорученням прокуратури АРК повідомив Вишинському і його захисникам про закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні та надав доступ до матеріалів досудового розслідування.
  • 4 квітня Подільський райсуд Києва розпочав розгляд по суті справи Кирила Вишинського. На його засіданні прокурори розпочали оголошувати обвинувальний акт.
  • 7 травня Подільський райсуд Києва продовжив арешт Вишинському до 22 липня.