Вчені з США завершили дослідження впливу заводу «Кримський титан» на екологію і населення Херсонщини

Новини
Фото: kherson.ipc.org.ua

Спільна бригада ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», дослідників-науковців з Атланти (США), фахівців з різних областей України та представників ДУ «Херсонський лабораторний центр МОЗ України» завершили дослідження впливу заводу «Кримський титан» на екологію і населення Херсонщини.

Попередні результати дослідження очікуються через місяць, повідомив медіа-центру «IPC -Херсон» керівник програм польових епідеміологів Центру контролю захворювань США Олден Хендерсон, передає Центр журналістських розслідувань.

«Десь через місяць у нас будуть якісь результати. І це будуть приблизні результати. Мене вразило те, що люди в основному говорять, що це тривало протягом декількох років (викиди – ред.). Вони впевнені в цьому, вони не відчувають себе добре, вони звинувачують в цьому ці викиди», – сказав Хендерсон.

За словами фахівців, жителі населених пунктів Херсонщини, які межують з «Кримським Титаном», кажуть про першіння в горлі і подразнення очей, труднощі дихання без наявності високої температури. Вони зберегли в себе опале з дерев минулорічне листя, яке має пошкодження, і показували його дослідникам разом з пошкодженими від викидів велосипедами, показували, що трапилося з металевими предметами, огорожами у них у будинках та на подвір’ях.

Дослідження проводилося з 24 по 29 червня на території Каланчацького та Чаплинського районів, в населених пунктах, що межують з заводом «Кримський Титан». Крім вимірів повітря, фахівці проводили опитування серед місцевого населення і прикордонників, які несуть службу на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.

За словами фахівців, їх мета – провести дослідження, виявити хвороби та їх причини, виробити рекомендації та допомогти населенню.

Подробиці дивіться на відео:

Нагадаємо:

  • В ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.
  • Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).
  • Прокуратура АРК розслідує два кримінальних провадження щодо виробничої діяльності Армянського філіалу ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс»: щодо  порушення екологічного законодавства з 2016 року та за фактами забруднення атмосферного повітря після викидів хімічних речовин у серпні 2018 року.
  • Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України після хімічних викидів на заводі «Кримський Титан» заявило про намір ініціювати санкції проти компаній, які пов’язані з виробництвом хімічної продукції на території окупованого Криму та її реалізацією.
  • В січні 2019 року в Криму після півтора місяці простою відновив роботу завод «Кримський титан», зупинений після появи сильних хімічних викидів, що призвело до екологічної катастрофи на півночі півострову.