Ще одна країна приєдналася до демаршу проти повернення РФ у ПАРЄ

Новини
ПАСЕ

До семи країн, які 26 червня оголосили демарш через повернення РФ в ПАРЄ, приєдналася Швеція.

Про це заявив глава української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар’єв, пише Центр журналістських розслідувань.

Раніше демарш оголосили делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії.

За словами Ар’єва, Польща підтримала ініціативу створити нову резолюцію проти повернення Росії в ПАРЄ, пише радіо НВ.

Нагадаємо:

  • У Страсбурзі Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у середу, 26 червня, ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додається норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • МЗС України вважає, що схвалена ПАРЄ резолюція, яка дозволяє повернути російську делегацію до роботи в організації, є неприпустимою поступкою Росії, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.
  • 25 червня українська делегація частково припинила участь в сесії ПАРЄ та попросила Верховну Раду розглянути питання про зупинення участі України в Асамблеї через ухвалення нею резолюції, яка повертає до роботи в організації делегацію РФ.