Через бездіяльність попередньої влади позиції Фірташа в Україні не послабли – юристка ЦПК Шевчук

Новини
Тетяна Шевчук, юристка Центру протидії корупції Фото: investigator.org.ua

Через бездіяльність попередньої влади за п’ять останніх років позиції олігарха Дмитра Фірташа в Україні не послабли. Бізнес Фірташа, на якого чекає екстрадиція з Австрії до США, де його обвинувачують в корупції, процвітає в Україні. Його представники знову потраплять до Верховної Ради у команді, яку ведуть кум Путіна Віктор Медведчук та колишній голова Адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін.

Про це юристка Центру протидії корупції (ЦПК) Тетяна Шевчук заявила в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«На жаль, це результат останніх п’яти років — позиції Фірташа за ці роки не послабли: він не втратив жодних активів в Україні, він не втратив на законодавчому рівні схем з газом, які дозволяли йому заробляти. Його бізнес процвітає», – сказала Шевчук.

Вона зазначила, що завдяки співпраці з командою попереднього президента Петра Порошенка Фірташ продовжував політичну діяльність в Україні і зараз знову заводить до Верховної Ради велику команду за списком партії «Опозиційна платформа – За життя».

«Всі політичні гравці, які були, залишилися, мають і активи, і політичний вплив. Фірташ мав своїх представників у Верховній Раді, які робили багато голосувань разом з коаліцією чи псевдокоаліцією, як зараз виявилося, тобто вони були корисними політичними гравцями для попередньої влади. Тому я не можу сказати, що це реванш, це просто результат п’яти років бездіяльності щодо того ж самого Фірташа», – вказала юристка ЦПК.

Як повідомлялось, 25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США, де його обвинувачують у корупції.

Нагадаємо:

  • ФБР США обвинувачує Фірташа у корупції при отриманні дозволу на розробку титанового родовища в Індії. За даними американських правоохоронців, олігарх і його співробітники заплатили індійським чиновникам 19 млн євро. В США Фірташу загрожує до 50 років в’язниці і конфіскація всіх активів.
  • Перший запит про видачу Фірташа був відправлений американцями до Відня 30 жовтня 2013 року. Однак через кілька днів цей запит був відкликаний. Другий аналогічний документ надійшов вже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа був виданий 12 березня, і в той же день олігарха затримали.
  • Потім бізнесмен вніс заставу – рекордні для Австрії 125 млн євро, і був випущений під зобов’язання не залишати Відень. Справа була розглянута тільки через рік. 30 квітня 2015 року суд відмовив у видачі олігарха Штатам.
  • 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня визнав допустимою екстрадицію Дмитра Фірташа в США і задовольнив скаргу прокуратури, що представляє інтереси Штатів.
  • 14 грудня 2017 року Верховний суд Австрії призупинив рішення про відправку Фірташа в США і направив запит про законність рішення про його екстрадицію в Люксембурзький суд з прав людини.