Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа у США

Новини
Дмитрий Фирташ Фото: picture alliance/picturedesk/G.Schneider

Верховний суд Австрії у вівторок, 25 червня, дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США, де його підозрюють у корупції.

Як повідомляє Радіо Свобода, про це заявив суддя Верховного суду Австрії на засіданні у Відні, передає Центр журналістських розслідувань.

Цим рішенням суд не задовольнив апеляцію адвокатів бізнесмена, яку вони подали у грудні 2017 року.

Тепер Фірташа від екстрадиції до США відділяє лише підпис міністра юстиції Австрії Клеменса Яблонера, який має затвердити рішення.

Ні сам олігарх, ні його адвокат рішення суду не коментували і залишили будівлю.

Наприкінці минулого тижня у США федеральна суддя Ребекка Палмаєр в Чикаго відмовилася скасувати обвинувачення в хабарництві проти Фірташа. Про це рішення, ухвалене наприкінці минулого тижня і викладене на 39 сторінках, повідомили американські ЗМІ.

В обвинувальному висновку прокурорів містяться звинувачення Фірташа в змові з метою дати хабар в Індії для видобутку титану, що використовується в реактивних двигунах літаків.

Австрійські правоохоронці затримали Фірташа в 2014 році. Якщо Австрія ухвалить рішення про його екстрадицію, колишнього союзника українського екс-президента Віктора Януковича можуть видати Сполученим Штатам вже у липні.

Фірташ заперечує скоєння правопорушення. Його захист наполягає, що США не мають юрисдикції щодо злочинів в Індії. Суддя Палмаєр постановила, що ця справа може розглядатися в США, оскільки схема вплинула на чиказьку компанію Boeing.

Компанія Boeing заявила, що розглядала можливість ведення бізнесу з Фірташем, але ніколи не укладала з ним угод. Boeing не звинувачують у порушеннях у зв’язку з цією справою.

Нагадаємо:

  • ФБР США обвинувачує Фірташа у корупції при отриманні дозволу на розробку титанового родовища в Індії. За даними американських правоохоронців, олігарх і його співробітники заплатили індійським чиновникам 19 млн євро. В США Фірташу загрожує до 50 років в’язниці і конфіскація всіх активів.
  • Перший запит про видачу Фірташа був відправлений американцями до Відня 30 жовтня 2013 року. Однак через кілька днів цей запит був відкликаний. Другий аналогічний документ надійшов вже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа був виданий 12 березня, і в той же день олігарха затримали.
  • Потім бізнесмен вніс заставу – рекордні для Австрії 125 млн євро, і був випущений під зобов’язання не залишати Відень. Справа була розглянута тільки через рік. 30 квітня 2015 року суд відмовив у видачі олігарха Штатам.
  • 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня визнав допустимою екстрадицію Дмитра Фірташа в США і задовольнив скаргу прокуратури, що представляє інтереси Штатів.
  • 14 грудня 2017 року Верховний суд Австрії призупинив рішення про відправку Фірташа в США і направив запит про законність рішення про його екстрадицію в Люксембурзький суд з прав людини.