За два роки РФ блокувала більше 1200 суден, що йдуть в українські порти

Новини
моряки

З 2018 року понад 1200 суден, що прямували в українські порти Бердянська і Маріуполя, були оглянуті РФ в районі Керченської протоки.

Про це розповів представник Генштабу України, помічник командувача Військово-морських сил Збройних сил України з правової роботи, начальник юридичної служби Леонід Залюбовський під час міжнародної науково-практичної конференції з морського права, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

За його інформацією, починаючи з другої половини 2018 року понад 1200 різних судів були оглянуті представниками Росії.

«Середній час затримання суден за цей період склало від 8 до 12 діб. У нинішньому році, завдяки тиску з боку політичної спільноти і нашої військової діяльності, процес затримання в середньому триває дві доби», – повідомив представник Генштабу.

Нагадаємо:

  • 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.
  • Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.
  • 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.
  • 22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна була подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.
  • 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ за Конвенцією ООН з морського права. Документ доводить, що Росія порушила суверенні права української держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці.
  • З 10 по 14 червня Постійна палата третейського суду в Гаазі проводила слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.