На Донбасі почастішали випадки підривів людей і техніки на вибухових пристроях – штаб ООС

Новини
Фото: Shutterstock

Командування Об’єднаних сил відзначає, що на Донбасі збільшилась кількість випадків підривів на невстановлених вибухових пристроях (НВП) людей і техніки в районах, розташованих поза межами ведення бойових дій. Зокрема, під час слідування неперевіреними маршрутами руху.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію штабу Операції об’єднаних сил (ООС).

Зокрема, від вибуху НВП у районі населеного пункту Новотроїцьке постраждав громадянин України 1995 р.н. Йому надали медичну допомогу та евакуйовали до лікарні ім. І. Мечнікова в Дніпро.

Крім того, під час переміщення в районі населеного пункту Майорськ, через спрацювання невстановлених вибухових пристроїв дістали пошкодження БТР-70 та військова вантажівка КрАЗ. Один військовослужбовець зазнав термічних опіків. У важкому стані доставлений до лікувального закладу. Йому надається необхідна медична допомога.

В районі Новобахмутівки під час слідування на вантажному автомобілі КАМАЗ через детонацію невідомого вибухового пристрою дістали травми двоє військовослужбовців Національної Гвардії України зі складу Об’єднаних сил. Постраждалі госпіталізовані.

«Командування Об’єднаних сил нагадує про дотримання заходів мінної безпеки, обов’язкових для цивільних осіб та військовослужбовців під час переміщення пішки чи автомобільним транспортом у районах ведення бойових дій та поза ними. Нагадуємо, що у землі досі можуть бути не здетоновані боєприпаси або інші завчасно не виявлені вибухові пристрої, що можуть спричинити небезпеку для життя та здоров’я. Користуйтеся лише перевіреними шляхами сполучення. Про всі підозрілі предмети повідомляйте представників ООС», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • За даними МінТОТ, від початку війни на Донбасі від мін загинули щонайменше 977 цивільних осіб, ще 1528 були поранені. Замінованими залишаться тисячі квадратних кілометрів території, розмінування яких можуть тривати десятиліттями.
  • Раніше стало відомо, що країни-донори відмовляються фінансувати програму гуманітарного розмінування Донбасу, поки Верховна Рада не внесе в закон «Про протимінну діяльність в Україні» зміни, які унеможливлять корупційні лазівки і розкрадання допомоги, розмір якої може скласти не менше 5 млрд доларів.
  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла зміни до Закону «Про протимінну діяльність в Україні».
  • Військовий дипломат і експерт Фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Поліщук назвав зміни до закону про протимінну діяльність косметичними та такими, що не скасовують корупційної складової закону. Повне інтерв’ю Олександа Поліщука читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Олександр Поліщук: Міжнародні донори бачать, що Рада залишила корупційні схеми в законі про розмінування Донбасу».