На Донбасі терористи змусили місцевого жителя йти по замінованому полю

Новини
Фото: Shutterstock

На Донбасі терористи змусили 70-річного мирного жителя Донецька йти по замінованій території в бік українських захисників з метою виявлення системи вогневих позицій ЗСУ.

Про це повідомляє прес-центр Операції об’єднаних сил. Інцидент стався 13 липня увечері.

«Цивільна особа не постраждала і наразі допущена до підконтрольних українським військовослужбовцям позицій», – йдеться в повідомленні.

У штабі ООС заявили, що це черговий доказ того, що бойовики не дотримуються ніяких правил війни і ніяких норм міжнародного гуманітарного права.

14 липня збройні формування РФ 19 раз порушили режим припинення вогню. З них 6 разів – із застосуванням заборонених мінського угодами зброї – мінометів калібру 120 і 82 мм.

Нагадаємо:

  • За даними МінТОТ, від початку війни на Донбасі від мін загинули щонайменше 977 цивільних осіб, ще 1528 були поранені. Замінованими залишаться тисячі квадратних кілометрів території, розмінування яких можуть тривати десятиліттями.
  • Раніше стало відомо, що країни-донори відмовляються фінансувати програму гуманітарного розмінування Донбасу, поки Верховна Рада не внесе в закон «Про протимінну діяльність в Україні» зміни, які унеможливлять корупційні лазівки і розкрадання допомоги, розмір якої може скласти не менше 5 млрд доларів.
  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла зміни до Закону «Про протимінну діяльність в Україні».
  • Військовий дипломат і експерт Фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Поліщук назвав зміни до закону про протимінну діяльність косметичними та такими, що не скасовують корупційної складової закону. Повне інтерв’ю Олександа Поліщука читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Олександр Поліщук: Міжнародні донори бачать, що Рада залишила корупційні схеми в законі про розмінування Донбасу».