СБУ у 2017 році затримала особу, причетну до перевезення російського «Бука»

Новини

У 2017 року Служба безпеки України затримала особу, причетну до перевезення зенітно-ракетного комплексу «Бук» у Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.

Про це розповів під час брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Він продемонстрував відео, на якому трейлер перевозить «Бук» у Донецьку в 2014 році і додав: «Завдяки цьому відео… ми встановили, кому належить цей трейлер», пише «Українська правда».

«Встановили особу з числа бойовиків, яка її забрала на автопідприємству міста Донецьку. І через три роки нам вдалося цю особу (затримати – ред.), коли вона нічого не підозрюючи, що ми про неї знаємо, перетинала кордон на підконтрольній нам території з Російської федерації. Ми його затримали. Зараз він відбуває покарання в Україні», – сказав він.

Маяков розповів, що «Бук» переправили з території Росії в ніч з 16 на 17 червня.

«Для підтримки наступу бойовиків біля Савур-Могили в ніч з 16 на 17 червня 2014 року… «Бук» з бортовим номером 3Х2 незаконно переміщено через державний кордон України з Російської федерації за маршрутом: місто Донецьк Ростовської області – смт. Северне Луганської області – місто Сорокіно (колишній Краснодон) Луганської області… Бортовий номер був повністю зафарбований», – сказав Маяков.

В СБУ підтвердили, що затримання відбулося в 2017 році.

На відео транспортування «Буку» трейлер з’являється на 3:10.

СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17, авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», який летів з Амстердама у Куала-Лумпур. Тоді загинули 298 осіб.

Нагадаємо:

  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 29 червня Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього «командира ППО» з міста Сніжне Володимира Цемаха, якого в кінці червня українські спецслужби під час спецоперації вивезли з території терористичної «ДНР». Цемах може фігурувати в справі збитого «Боїнга» МН17 у 2014 році.