Спецпредставник Держдепу США засудив видачу російських паспортів жителям Донбасу

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер

Дії РФ щодо прискореного надання громадянства жителям українських районів Донецької і Луганської областей суперечать зусиллям із досягнення миру на Донбасі.

Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Прискорення видачі російських паспортів українським громадянам суперечить духу Мінських угод і ставить під загрозу зусилля зі встановлення миру для громадян України», – написав Волкер на сторінці у Twitter.

Він додав, що Росія повинна виконувати свої зобов’язання в рамках Мінських угод.

Володимир Путін підписав указ про отримання російського громадянства у спрощеному порядку для жителів усього Донбасу. З попередньої версії указу прибрали слова про «окремі райони» Донецької та Луганської областей. Тобто тепер отримати російський паспорт у спрощеному порядку можуть ті особи, які зареєстровані на будь-якій частині Донеччини та Луганщини.

  • 24 квітня Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що незаконно видані паспорти не будуть визнані ніде в світі.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Міністр з питань тимчасово окупованих територій і переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що Кабінет міністрів готує перелік російських чиновників, причетних до реалізації спрощеної процедури незаконної видачі паспортів РФ жителям окупованого Донбасу, до яких повинні застосувати санкції.