Річниця вбивства Шеремета: Зеленський вимагає розслідування, журналісти – звільнень

Новини
Павел Шеремет Фото: RFE/RL

Президент Володимир Зеленський чекає на доповідь від генпрокурора, глави МВС, глави Нацполіції та голови СБУ у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це Зеленський заявив на своїй сторінці в соцмережі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«23 липня прошу зібратися Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, голову Національної поліції та голову СБУ й доповісти про хід розслідування. Запрошую на зустріч журналістів», – заявив президент.

Він додав, що розкриття вбивства Шеремета «попередній президент та правоохоронні органи називали «справою честі».

Через нерозкриття вбивства журналіста Павла Шеремета міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генпрокурор Юрій Луценко та голова Нацполіції Сергій Князєв мають піти у відставку, йдеться у заяві Української правди до третіх рокових вбивства Шеремета.

Автори заяви наголошують, що останній публічний звіт з приводу вбивства Шеремета мав місце на прес-конференції глави МВС, яка відбулася ще у лютому 2017 року.

«Документальний фільм-розслідування «Слідства. Інфо» виявив купу помилок у роботі слідства. Завдяки нашим колегам, а не роботі слідчих, ми змогли дізнатися невідомі обставини вбивства Шеремета. Нацполіції та Генпрокуратурі не залишалося нічого іншого, як визнати ці помилки. Прикро, що відповідальності за них так ніхто й не поніс», – зазначено у зверненні.

«Ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповіді на запитання «Хто вбив Павла?». Ми наголошуємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Національної поліції Сергій Князєв через нерозкриття вбивства відомого журналіста мають піти у відставку … Cподіваємося, що парламент IX скликання підтримає цей запит суспільства на встановлення справедливості», – йдеться у заяві.

«Також ми вимагаємо від президента Володимира Зеленського сформувати робочу групу з представників правоохоронних органів, яка б могла прозвітувати перед суспільством про те, що було зроблено у розслідуванні цієї справи за останні три роки, а також дати новий імпульс розкриттю цього злочину … Сподіваємося, що розкриття вбивства Шеремета є справою честі для України і для нового президента також», – зазначають автори заяви.

  • Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.
  • Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства Шеремета. Вбивство кваліфіковано за ч.2 п.5 ст.115 КК України – (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), підслідність по якому віднесена до Нацполіціі. Раніше в Нацполіціі України заявляли, що в якості основної версії вбивства журналіста слідчі розглядають його професійну діяльність.

    Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.

    12 липня Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) представив у Києві спеціальний звіт про вбивство Павла Шеремета. Комітет повідомив про відсутність конкретних результатів в даному розслідуванні і рекомендував Україні задіяти всі необхідні ресурси для встановлення організаторів цього злочину.

  • Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».