Нацполіція засекретила рішення судів у справі про вбивство Павла Шеремета

Новини
Павел Шеремет Фото: RFE/RL

Головне слідче управління Національної поліції заявляє про те, що засекретив всі судові рішення у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета для захисту життя осіб, “які беруть участь у кримінальному судочинстві”.

Про це йдеться у відповіді Нацполіціі в зв’язку з винесенням постанови, яке змусило ДП “Інформаційні судові системи” обмежити доступ до всіх рішень суду по цій справі, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на “Українську правду”.

У відповіді повідомляється про те, що відповідна постанова винесена “в цілях захисту життя, житла, здоров’я та майна осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також для забезпечення проведення належного розслідування та недопущення витоку інформації, яка може зашкодити досудовому розслідуванню”.

На уточнююче запитання УП про те, про які саме особах йдеться, в прес-службі відповіли, що це “все без винятку особи, задіяні в процесі: і свідки, і слідчі, і судді”.

Видання відзначає, що в управлінні відмовилися повідомляти будь-які подробиці щодо розвитку розслідування: “На сьогодні досудове розслідування триває і на даному етапі розголошення відомостей негативно вплине на результати його проведення”.

Також видання підкреслило, що слідчі не відповіли на питання, чому така постанова з’явилася лише через рік після вбивства Шеремета та внесення цієї справи в єдиний реєстр досудових розслідувань.

Крім того, в Головному слідчому управлінні також не відповіла, чому особам, задіяним у цьому процесі, потрібні були інші заходи безпеки через рік після початку розслідування, і які саме це заходи.

У Нацполіціі також додали, що це було рішення слідчого, яке згідно ч.3 ст.110 КПК прийнято у вигляді постанови, яка виноситься у випадках, передбачених Кодексом, а також коли слідчий визнає це за необхідне.

Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства Шеремета. Вбивство кваліфіковано за ч.2 п.5 ст.115 КК України – (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), підслідність по якому віднесена до Нацполіціі. Раніше в Нацполіціі України заявляли, що в якості основної версії вбивства журналіста слідчі розглядають його професійну діяльність.

Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.

5 червня 2017 року ім’я Павла Шеремета внесли в Меморіал журналістам, загиблим при виконанні своїх професійних обов’язків, в Музеї новин «Newseum» в столиці США Вашингтоні.

12 липня Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) представив у Києві спеціальний звіт про вбивство Павла Шеремета. Комітет повідомив про відсутність конкретних результатів в даному розслідуванні і рекомендував Україні задіяти всі необхідні ресурси для встановлення організаторів цього злочину.

20 липня в Києві прошла акція пам’яті «Рік без Павла», присвячена річниці загибелі Павла Шеремета. Її учасники вимагали від влади розслідувати вбивство журналіста.