Суд в Києві дозволив Ощадбанку стягнути з РФ $1,1 млрд збитків за втрату активів в Криму за рішенням Міжнародного арбітражу

Новини
Відділеня Ощадбанку в Сімферополі

Київський апеляційний суд визнав і надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного трибуналу в Парижі від 26 листопада 2018 року про компенсацію понад 1,1 млрд дол. збитків державного Ощадбанку (Київ), завданих в результаті незаконної анексії Росією Криму.

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, передає Центр журналістських розслідувань.

Суд ухвалою від 17 липня ухвалив видати виконавчі листи на стягнення з РФ в особі Міністерства юстиції на користь Ощадбанку 1,1113 млрд дол. відшкодування збитків плюс відсотки з 31 березня 2014 року по ставці піврічного LIBOR + 2% та інші витрати 3,87 млн дол.

В ухвалі зазначається, що суд відкрив провадження у справі 2 травня і сповістив посольство РФ 13 травня і Мін’юст РФ 27 травня, що підтверджується інформацією в мережі інтернет на сайті «Укрпошти», однак боржник в місячний термін заперечення до суду не подав.

Згідно зухвалою, вона може бути оскаржена у Верховному суді і в такому випадку вступить в силу після розгляду такої апеляції.

Нагадаємо:

  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • Заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості і стягнення Ощадбанку Ірина Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що в банку бачать три варіанти стягнення з РФ компенсації в 1,3 млрд доларів США за втрачені в окупованому Криму активи.
  • 16 травня 2019 року Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що Росія може спробувати домогтися скасування рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з неї 1,3 млрд доларів США в якості компенсації збитків, завданих акціонерному товариству «Ощадбанк» внаслідок російської анексії Криму.