Росія прагнутиме скасування рішення про компенсацію за кримські активи Ощадбанку – Ірина Мудра

Новини
Ірина Мудра, заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості та стягнення Ощадбанку Фото: investigator.org.ua

Росія може спробувати домогтися скасування рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з неї 1,3 млрд доларів США у якості компенсації збитків, завданих акціонерному товариству «Ощадбанк» через російську анексію Криму.

Про це Ірина Мудра, заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості та стягнення Ощадбанку повідомила Центру журналістських розслідувань.

Попри суворе дотримання процесуальних вимог Регламенту ЮНСІТРАЛ (Комісії ООН з права міжнародної торгівлі – ред.) 1976 року і належне повідомлення сторони-відповідача про всі процедурні дії, Російська Федерація проігнорувала розгляд спору і винесення рішення, зауважує Мудра. Вона не очікує з боку РФ добровільного виконання рішення арбітражу – враховуючи практику Росії не визнавати законні рішення іноземних та арбітражних судів.

«Більше того, Російська Федерація може ініціювати процедуру скасування винесеного арбітражного рішення», – припускає Мудра.

Саме з урахуванням цієї вірогідності, зазначає вона, місцем проведення арбітражу було обрано Париж.

«Суди Франції віддавна відмовляються скасовувати рішення, винесені за відсутності відповідача, якщо останнього було в належний спосіб повідомлено про різні етапи проваджень і йому було надано можливість узяти участь в арбітражі, але він нею не скористався», – каже Мудра.

За її словами, міжнародні арбітражні рішення, винесені за результатами арбітражних розглядів у Франції, не можуть бути оскаржені в порядку апеляції – цивільний процесуальний кодекс Франції передбачає для таких випадків оскарження лише шляхом подання позову про скасування рішення, причому підстави для скасування дуже обмежені.

Зокрема, повідомляє Мудра, рішення може бути оскаржене у наступних випадках:

  • арбітражний трибунал неправомірно вирішив, що справа є (або не є) підвідомчою йому;
  • порушення при призначенні трибуналу;
  • недотримання трибуналом свого мандату;
  • недотримання принципів належної правової процедури та справедливого судового розгляду;
  • коли визнання або виконання рішення буде суперечити міжнародній публічній політиці.

До того ж, зазначає вона, процедура скасування рішення регулюється французьким національним законодавством із врахуванням норм міжнародних конвенцій, тому є досить тривалою та складною.

Наразі Ощадбанк здійснює збір та аналіз даних, вчиняє підготовчі дії для виконання рішення про стягнення з Росії призначеної компенсації, повідомляє Мудра.

«У відповідності до рішення Російська Федерація зобов’язана сплатити компенсацію та нараховані до дати винесення рішення проценти у розмірі близько 1, 3 млрд. дол. США та нараховані після винесення рішення проценти, які станом на 11.05.2019 складають близько 16 млн. дол. США», – сказала вона.

Ірина Мудра нагадала, що міжнародне право знає чимало різних механізмів примусового стягнення компенсації.

Зокрема, це можливо за рахунок державної власності РФ за кордоном, яка використовується з комерційною метою і відтак не має імунітету. 
Також може бути застосований метод заміни кредитора, згідно з яким у тих відносинах з іноземними контрагентами, де Росія виступає кредитором, «Ощаданк» може просити суд замінити Росію на себе та вимагати від боржників Росії сплати боргу саме банку.
Крім того, в деяких країнах можна домогтися звернення стягнення на майно російських державних компаній у цих країнах за допомогою прирівняння державної компанії до самої держави, каже Ірина Мудра.

Нагадаємо:

  • Арбітражний трибунал у Парижі 26 листопада 2018 року ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • в травні 2014 року Ощадбанк припинив будь-які банківські операції в окупованому Криму і закрив філію – ​​Кримське республіканське управління.
  • 21 травня 2014 «влада» Криму вивезла в невідомому напрямку 32,45 млн грн зі сховища Ощадбанку, в зв’язку з чим банк був позбавлений можливості виконувати свої зобов’язання перед кримськими клієнтами.
  • У липні 2015 року Ощадбанк направив вимогу уряду і президенту РФ про компенсацію втрат внаслідок анексії Криму. Свої прямі збитки держбанк оцінив в суму близько 15 млрд грн. У цю суму оцінена балансова вартість активів банку, які були втрачені внаслідок анексії Криму і неможливості банку здійснювати там діяльність.
  • 26 серпня 2016 року Ощадбанк подав позовну заяву в міжнародний арбітражний трибунал, в якому зажадав стягнути з РФ компенсацію в сумі понад 1 млрд. дол. в якості відшкодування збитку, нанесеного фінансовій установі в результаті втрати активів в окупованому Криму. Претензія була сформована в рамках положень Угоди між урядами РФ і України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року, а також міжнародного права.