У РФ військовополонені моряки ВМСУ почали ознайомлення з матеріалами справи – Полозов

Новини

Незаконно утримувані в РФ військовополонені моряки, захоплені 25 листопада 2018 року російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ в районі Керченської протоки, почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Про це в середу, 24 липня, повідомив російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вчора (23 липня – ред.) слідство ФСБ закінчило процедуру повідомлення військовополонених моряків та їхніх адвокатів про закінчення попереднього розслідування в порядку, передбаченому статтею 215 КПК РФ. З учорашнього дня ми перейшли до наступної стадії – ознайомлення з матеріалами кримінальної справи в порядку статті 217 КПК України», – зазначив Полозов.

Він додав, що з урахуванням кількості моряків і обсягу кримінальної справи «дана стадія може зайняти 2-3 місяці».

«Після чого слідство буде складено обвинувальний висновок, який спочатку буде направлено прокурору, а після затвердження ним – до суду», – вказав адвокат.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.
  • До 9 липня слідче управління ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив до кінця жовтня термін утримання під вартою всім 24 українським військовополоненим морякам.