РФ не виявляє готовність відпустити військовополонених українських моряків – Волкер

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: VOA

Росія поки не проявляє готовність відпустити військовополонених українських моряків, захоплених російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

Про це заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в суботу, 27 липня, на брифінгу в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Ще один дуже важливий крок, який Росія може зробити, – це звільнити українських моряків, які перебувають під вартою в Росії з листопада минулого року … На жаль, ми не чуємо від Росії нічого, що говорило б, що вони їх відпустять», – сказав Волкер.

Він зазначив, що «українські судна і екіпаж зазнали нападу і були протизаконно захоплені, і продовжують незаконно утримуватися, і повинні бути повернуті без будь-яких умов».

«На додаток до цього, я сподіваюся, що міг би бути організований завчасний обмін полоненими між Росією і Україною», – підкреслив спецпредставник Держдепу США.

«Це конфлікт між двома державами, і немає причини, щоб ці особи були розлучені зі своїми сім’ями ще довше», – додав він.

Американський дипломат вказав, що Росія розпочала судовий процес над моряками, і весь час посилається на нього замість того, щоб просто їх відпустити.

Також, говорячи про обмін утримуваних осіб між Україною і РФ, він повідомив, що розглядаються дві ідеї.

«Є ідея обміняти українських громадян, які перебувають в ув’язненні в Росії, на російських громадян, які перебувають в ув’язненні в Україні. Поки це теж далеко не просунулася, але ця ідея обговорюється», – зазначив Волкер.

Інша пропозиція, за його словами, «полягає в обміні заручників в контексті Мінських угод – обміні заручників, що потрапили в полон в результаті конфлікту на Донбасі, але робота на переговорах в Мінську триває».

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.
  • До 9 липня слідче управління ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • 15 липня МЗС РФ повідомило, що обговорює з Україною обмін 24 захоплених в нейтральних водах Чорного моря військовополонених моряків ВМСУ.
  • 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив до кінця жовтня термін утримання під вартою всім 24 українським військовополоненим морякам.
  • 23 липня військовополонені моряки почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.