Суд заарештував танкер РФ NEYMA, який блокував українські кораблі

Новини
Російський танкер NIKA SPIRIT (раніше NEYMA) в порту Ізмаїла Фото: dpsu.gov.ua

Суд заарештував російський танкер NEYMA, який блокував українські кораблі в Керченській протоці і знаходиться в «чорному списку», оскільки заходив в закриті України порти окупованого Криму.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, пише Центр журналістських розслідувань.

«Український суд перевірив правомірність дій військових прокурорів і слідчих СБУ, а також дотримання ними вимог закону при проведення 25 липня обшуку вже всім відомого російського танкера «NEYMA», який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці», – зазначив Матіос.

Він підкреслив, що за результатами розгляду відповідного клопотання судом накладено арешт на танкер разом з вилученими під час обшуку документами.

«Крім того, російськими ЗМІ поширюється недостовірна інформація нібито про незаконному проведенні співробітниками правоохоронних органів України слідчих дій на танкері без дозволу консула РФ. Пояснюю – танкер, після проходження ним прикордонного та митного контролю на території України, вважається у яких відкритий кордон», – сказав Матіос .

За його словами, відповідно до норм чинних міжнародних договорів, ратифікованих як РФ, так і України, необхідності отримання згоди або дозволу представника дипломатичного представництва або консульської установи іноземної держави для проведення на території України слідчих дій на морському або річковому транспорті не передбачено.

 

Нагадаємо:

  • 24 липня в порту Ізмаїл СБУ спільно з військовою прокуратурою затримала танкер NIKA SPIRIT (раніше NEYMA, IMO 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ), який 25 листопада 2018 року блокував кораблям ВМСУ прохід Керченською протокою під Керченським мостом, після чого вони були захоплені російськими військовими. Российский танкер является доказательством в уголовном производстве, которое расследует СБУ.
  • 25 липня члени екіпажу затриманого в порту Ізмаїла російського танкера NIKA SPIRIT (раніше NEYMA) вирушили до Росії через Молдову. Підстав для їх затримання не було, оскільки вони не брали участь у подіях 25 листопада 2018 року в Керченській протоці.
  • У посольстві США в Україні назвали історію із затриманням в Україні російського танкера NIKI SPIRIT (раніше NEYMA), «хорошим прецедентом для мирного вирішення спорів» та вказали, що нова українська влада має намір захищати інтереси країни гуманно і відповідно до міжнародних норм.
  • Компанія-власник ALTOMAR SHIPPING LTD затриманого в Україні російського танкеру NIKI SPIRIT (раніше NEYMA, IMO: 8895528) недооцінила ризики при купівлі судна, яке до того ж перебуває у «чорному списку», оскільки заходило в закриті Україною порти окупованого Криму. При цьому компанія та члену екіпажу, які перебували на борту танкера, не мають стосунку до блокування кораблів ВМСУ 25 листопада 2018 року в Керченській протоці, повідомив головний редактор порталу BlackSeaNews, експерт фонду «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко.