У Криму окупанти збільшили площу видобутку «отруйного» піску

Новини

В окупованому Криму збільшилася площа видобутку токсичного піску з дамби Нижньо-Чурбашского і Верхньо-Чурбашского хвостосховищ, де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат».

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України. У відомстві посилаються на результати обробки космічних знімків, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними міністерства, площа видобутку піску (близько 280 гектарів) з дамби Нижньо-Чурбашского хвостосховища збільшилася за рік на чверть – до 24,27 га (у 2018 році – 18,35 га).

«На ділянці виявлено видобувна техніка, вантажний транспорт та три земснаряда. Окупаційна влада намагаються видати роботи з видобутку токсичного піску за «роботу щодо запобігання підтоплень житлових будинків в Приозерному». Однак насправді земснарядами проводиться вибірка токсичного піску», – сказано в повідомленні.

Згідно зі знімками, на території Верхньо-Чурбашского хвостосховища ділянку активного видобутку піску також збільшився, загальна площа близько 7,9 га (у 2018 році було 7,2 га). Там виявлені видобувна техніка та вантажний транспорт.

«У процесі видобутку і доставки токсичні речовини з піску неминуче потрапляють в повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу хвостосховища в акваторію Чорного моря. Вибірка піску з токсичного хвостосховища поблизу міста Керч є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію і загрожує здоров’ю людей і екології Чорного моря», – підкреслили в Міністерстві.

У відомстві вважають, що отруйні відходи, ймовірно, використовують для будівництва об’єктів інфраструктури Криму.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2016 року блогер з Керчі Костянтин Ходаковський розповсюдив інформацію про те, що токсичний пісок з дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища використовується на будівництві Керченського мосту.
  • У вересні 2018 року керівник прес-служби Керченського відділення «Кримського громадського руху «Антикорупційне бюро Республіки Крим» Михайло Меньшиков повідомив, що токсичний пісок з Нижньо-Чурбашського хвостосховища, попри судову заборону, добувають для будівництва об’єктів інфраструктури півострова і для вільної продажу населенню.
  • На початку 2019 року у Керчі незаконний видобуток отруйного піску з урочища Плавні на території Нижньо-Чурбашського хвостосховища призвів до руйнування частини дамби, яка перешкоджала потраплянню токсичних відходів у море.
  • 4 лютого МінТОТ опубліковало дані   про обсяги видобутку токсичного піску в районі Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ Керчі та загрозу екологічну катастрофи в Керченській протоці та Чорному морі.
  • Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі відкрило і розслідує кримінальну провадження за фактом забруднення Чорного моря через видобуток токсичного піску в районі Нижньо-Чурбашского хвостосховища окупованій Керчі, де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат».