Українська делегація повинна просувати інтереси України в ПАРЄ без акценту на присутність там РФ – Яременко

Новини
Богдан Яременко Фото: Facebook Майдан Закордонних Справ

Майбутній народний депутат від партії «Слуга народу», голова правління Фонду «Майдан закордонних справ», дипломат Богдан Яременко вважає, що головне завдання української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) – просування інтересів України. При цьому не варто акцентувати увагу, бере участь чи ні в роботі Асамблеї російська делегація.

Про це Яременко, якого, за інформацією ЗМІ, в «Слузі народу» готують на місце голови комітету у закордонних справах в новій Верховній Раді, сказав в коментарі агентству Інтерфакс-Україна , передає Центр журналістських розслідувань.

«Наше завдання – не у виключенні Росії, а пропозиція своїх позицій, просування тих резолюцій, які відповідають інтересам України. Ми на цьому і зосередимося – це можна робити і з Росією (делегацією РФ в ПАРЄ – ред.) і без Росії», – сказав Яременко, відповідаючи на питання, наскільки доцільно призупинити роботу української делегації в ПАРЄ у відповідь на рішення про повернення делегації РФ в ПАРЄ, як про це заявляли деякі українські парламентарії.

Він зазначив, що Рада Європи «поставила під сумнів відданість принципам», і висловив жаль, що українську позицію підтримує невелика кількість держав. «Значить, ми повинні адаптуватися до ситуації і шукати спосіб просувати свої інтереси. Наш інтерес – не в виключенні Росії, а в консолідації підтримки навколо наших поглядів. Ось цим і займаємося», – вказав Яременко.

За його словами, «стрельнути собі в ногу завжди можна», але це контрпродуктивно.

Майбутній нардеп зазначив, що українська делегація Верховної Ради восьмого скликання в ПАРЄ «часом свою важливу позитивну роботу неправильно акцентувала, дещо зміщувала акценти з політичною метою».

Яременко підкреслив, що ПАРЄ – це та площадка, де можна і потрібно домовлятися.

«ПАРЄ – організація парламентів. Там немає якоїсь однієї установки – йди, домовляйся, йди говори – у тебе завжди будуть перемоги і завжди будуть поразки. В одних випадках тебе будуть підтримувати, в інших – ти десь не дотягнеш. Це нормальна робота, і навколо неї не треба істерик», – зазначив політик.

За його словами, Україні потрібна ПАРЄ, оскільки вона встановлює стандарти в сфері прав людини. «І нам ці стандарти треба вводити у себе в країні», – підкреслив Яременко.

Він також зазначив, що поки не вирішено, яка саме делегація – парламенту попереднього скликання або нового – братиме участь в осінній сесії ПАРЄ.

«Це залежить від нашого рішення. Ми можемо підтвердити повноваження старої делегації на осінню сесію. Можемо вже сформувати нову. Все буде залежати від нашого розуміння моменту і доцільності. Адже попередня делегація … має посади в комітетах і з цієї позиції їй деякі питання вирішувати легше, ніж новій (делегації – ред.), у якій ще немає посад. Якщо будуть такі питання, які важливі і буде доцільно, щоб брала участь стара делегація, я думаю, що ми можемо собі дозволити залишити її. Якщо ж не буде цих питань, звичайно, треба, щоб швидше виступала нова, вчилася, боролася за місця», – сказав Яременко.

Нагадаємо:

  • 26 червня у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • МЗС України вважає, що схвалена ПАРЄ резолюція, яка дозволяє повернути російську делегацію до роботи в організації, є неприпустимою поступкою Росії, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.
  • 25 червня українська делегація частково припинила участь в сесії ПАРЄ та попросила Верховну Раду розглянути питання про зупинення участі України в Асамблеї через ухвалення нею резолюції, яка повертає до роботи в організації делегацію РФ.