ЦВК не змогла оголосити результати виборів у відведений законом термін через відсутність даних у 210 окрузі

Новини
Фото: Facebook Центральна виборча комісія

Центральна виборча комісія пізно ввечері 5 серпня заявила про неможливість встановлення результатів позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року в відведений для цього законом термін в зв’язку з тим, що окружна виборча комісія №210 (Чернігівська область) не встигає здійснити призначений судом повторний підрахунок голосів на низці ділянок. ЦВК зобов’язала ОВК завершити підрахунок не пізніше 16:00 6 серпня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Центрвиборчкому.

«ЦВК констатувала неможливість встановлення Комісією результатів позачергових виборів народних депутатів України від 21 липня 2019 року в ОВО №210 у відведений для цього виборчим законом термін – не пізніше ніж на п’ятнадцятий день з дня голосування, тобто до 5 серпня 2019 року включно», – йдеться в повідомленні.

З огляду на зазначені обставини, з метою забезпечення виконання вимог закону щодо встановлення результатів позачергових виборів народних депутатів України від 21 липня 2019 року в ОВО №210 Центрвиборчком зобов’язав окружну виборчу комісію не пізніше 16 години 6 серпня завершити здійснення повторного підрахунку голосів виборців на 33 виборчих дільницях, про що скласти відповідні протоколи та внести за його результатами зміни до встановлених підсумків голосування в ОВО №210 на підставі протоколів окружної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців.

Також ЦВК зобов’язала окружком скласти протокол про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №210 з поміткою «Уточнений» і транспортувати його і іншу виборчу документацію до Центрвиборчкому.

На одномандатному виборчому окрузі №210 в Чернігівській області конкурують два самовисуванці – Сергій Коровченко і Борис Приходько. Різниця між ними становить близько 100 голосів.

Станом на вечір 5 серпня Центрвиборчком визнав обраними 198 народних депутатів України в 198 із 199 одномандатних виборчих округах.

3 серпня ЦВК на своєму засіданні оголосила офіційні результати виборів у багатомандатному виборчому окрузі (за партійними списками). Згідно з ними партія «Слуга народу» отримує у Верховній Раді 124 мандати, «Опозиційна платформа – За життя» – 37, ВО «Батьківщина» – 24, «Європейська солідарність» – 23, «Голос» – 17 мандатів.

Решта партій не подолали 5% прохідний бар’єр.

Загальна кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у народні депутати за партійними списками, які отримали більше 5%, становить 11 448 549.

Нагадаємо:

  • 21 липня 2019 року в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі мали можливість проголосувати за одну з 22 партій, які брали участь у виборах. Також виборці могли проголосувати за одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті боролись 3220 кандидати: 1404 представляли 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • У день голосування на позачергових виборах до Верховної Ради спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які б дестабілізували хід голосування чи мають суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян.
  • 27 липня ЦВК опрацювала всі електронні протоколи окружних виборчих комісій на позачергових виборах до Верховної Ради. За ними за партійними списками і в одномандатних виборчих округах партія «Слуга народу» отримує 254 з 424 місць у парламенті, тобто абсолютну більшість, і тому не має потреби утворювати коаліцію з іншими партіями, аби сформувати уряд України.