У Криму за півроку винесено 17 вироків за ухилення від служби в армії РФ

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

В окупованому Криму за шість місяців 2019 року «судами» винесено 17 вироків за ухилення від служби в Збройних силах РФ, до яких окупанти призивають кримчан в порушення 4-ї Женевської конвенції. Тільки в липні було винесено 5 таких вироків.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

Правозахисники звернули увагу, що на півострові навесні 2019 року пройшла вже 9 призовна кампанія, в рамках якої заявлено про призов в російську армію 3400 чоловік: в Криму – 2800, Севастополі – 600.

«У 2019 році було порушено 20 нових кримінальних справ за ст.328 КК РФ за ухилення від військової служби в Збройних силах РФ. У 17 з них винесено вирок, ще 3 – на розгляді. Тільки в липні винесено 5 вироків за цією статтею. Всього таких справ стосовно кримчан, за даними КПГ, відкрито мінімум 69 », – йдеться в повідомленні.

Всього за час окупації в армію РФ було призвано близько 18 900 жителів Криму, включаючи Севастополь.

У КПГ нагадали, що призов кримчан до ЗС РФ грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права.

«Проведення призову жителів окупованих територій до лав армії, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст.51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення призваних громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст.49 цієї Конвенції», – вказали в Кримській правозахисній групі.

Українські правозахисники продовжують працювати над тим, щоб при підтримці міжнародного співтовариства і урядів демократичних країн домогтися від Росії припинення військового призову в Криму.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.