Правоохоронці в морі виконують рішення суду про арешт танкера MRIYA – прокуратура АР Крим (оновлено)

Новини
Танкер MRIYA (раніше VILGA) Фото: fleetphoto.ru

За даними трекера marinetraffic.com, танкер MRIYA знаходится на межі нейтральних та територіальних вод України, до нього наблизився український прогулянковий теплоход «Валенсія».

Про це пише Центр журналістських розслідувань за повідомленням прокуратури Автономної Республіки Крим.

«На даний момент відбувається виконання рішення суду про арешт судна, детальна інформація буде надана пізніше», – сказано у повідомленні прес-служби прокуратури.

За даними marinetraffic.com, станом на 14.50 до танкеру наблизився український прогулянковий теплоход «Валенсія» місткістю 100 пасажирів.

Теплоход «Валенсія» Фото С.Столяров/odessatrolley.com

Танкер MRIYA вийшов з порту Херсон одразу після рішення Херсонського міського суду про відмову в арешті судна, і наразі за даними marinetraffic.com знаходиться на межі нейтральних вод та територіальних вод України. Вийшовши до нейтральних вод, судно вимкнуло AIS і зупинилося у безпосередній близькості до танкеру Balt Flot 16 (прапор РФ, порт приписки Петербург). За усталеною схемою контрабанди, у нейтральних водах без відкриття/закриття кордону відбувається перевантаження пального, яке в подальшому може опинитися на українському ринку. 

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці проводили обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. В СБУ заявили, що «справа на контролі».
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міського суда й заарештував судно MRIYA.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».