Рада прийме закон про внесення змін до Конституції щодо надання Криму статусу кримськотатарської автономії – Зеленський

Крим

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що нова Верховна Рада, в якій має більшість його партія «Слуга Народу», прийме розроблений конституційною комісією законопроект про внесення змін до Конституції щодо надання Криму статусу кримськотатарської національної автономії, який так і не був переданий до парламенту попереднім президентом Петром Порошенком. Він також зазначив, що Україна разом з міжнародними партнерами зробить все, щоб тимчасово окупований Крим повернувся до її складу.

Про це глава держави заявив в п’ятницю, 23 серпня, спілкуючись з кримським татарином-учасником бойових дій на Донбасі після Міжнародного ветеранського та волонтерського форуму, який пройшов в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я знаю, що кілька років лежав у Верховній Раді законопроект про це (створення кримськотатарської автономії в Криму – ред.). Мені про це говорили і (лідер кримських татар Мустафа – ред.) Джемілєв і (голова Меджлісу Рефат – ред.) Чубаров. Я сказав нашій партії, оскільки є більшість (у Верховній Раді – ред.), вони готують велику кількість первинних законопроектів. Там є три закони щодо Криму, запропонованих саме кримськими татарами. Я їх попросив вивчити ці питання, я не бачу проблем. Якщо це підтримує кримських татар, підтримує їх права – нехай вивчать, покажуть і докладуть, і Верховна Рада прийме», – сказав Зеленський.

Він також зазначив, що вважає всіх кримчан, кримських татар українцями.

«Ми всі вдячні, кожен українець, вдячні за те, що ви захищає нашу з вами землю. Це все наша земля, ми будемо домагатися того, щоб Крим повернувся до складу України … Скрізь на міжнародних зустрічах – в Туреччині, Німеччині, Франції ми весь час піднімаємо цю тему. Ви розумієте, що крім міжнародних друзів, які захищають інтереси України, нашу територіальну цілісність, ми самі повинні дуже багато робити для повернення Криму», – додав президент.

Нагадаємо:

  • 27 лютого 2019 року голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що розроблений робочою групою Конституційної комісії законопроект про внесення змін і доповнення до Конституції України щодо статусу Криму необхідно приймати в разом із законопроектами «Про корінні народи в Україні» і «Про статус кримськотатарського народу в Україні». За його словами, ухвалення цього пакету посилить позицію України в умовах війни з Росією та сприятиме відновленню її суверенітету над Кримським півостровом.
  • 9 серпня президент Володимир Зеленський вперше провів офіційну зустріч з представниками кримськотатарського народу. В ході зустрічі, зокрема, обговорювались питання співпраці Офісу президента, представництва президента в АРК і Меджлісу кримськотатарського народу, а також координація їх зусиль для деокупації Криму та його реінтеграції.
  • Також під час зустрічі Володимира Зеленського з представника кримськотатарського народу обговорювалося питання внесення змін до Конституції в частині створення кримськотатарської національної автономії в Криму.