Зміни до Конституції щодо Криму треба приймати разом із законами про корінні народи і про статус кримських татар – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, нардеп, голова Меджлісу кримськотатарського народу, член Конституційної комісії

Розроблений робочою групою Конституційної комісії законопроект про внесення змін і доповнення до Конституції України щодо статусу Криму необхідно приймати в разом із законопроектами «Про корінні народи в Україні» і «Про статус кримськотатарського народу в Україні». Ухвалення цього пакету посилить позицію України в умовах війни з Росією та сприятиме відновленню її суверенітету над Кримським півостровом.

Про це у середу, 27 лютого, заявив народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу, член Конституційної комісії Рефат Чубаров, виступаючи на V Міжнародному форумі «Окупований Крим: 5 років опору», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Рік тому ми підготували три законопроекти. Один законопроект – це доповнення і зміни до Конституції України до розділу X – «Автономна Республіка Крим», … проект закону «Про корінні народи в Україні» і проект закону «Про статус кримськотатарського народу в Україні». Ми виходили з того, що цей пакет дає комплексне і якомога більш вичерпне розуміння, навіщо це треба здійснювати зараз в Україні і яким чином прийняття цих законопроектів посилить позиції і української держави в умовах війни з Росією і яким чином прийняття цих законів слугуватиме як укріпленню української держави, так і відновленню її суверенітету над Кримом», – сказав Чубаров.

Однак зазначив він, до цього часу так не вдалося домогтися внесення цих законопроектів на розгляд Верховної Ради України. При цьому неофіційно це аргументується тим, що – це «не на часі, не знайдеться голосів, що можуть бути провалені, можуть бути внесені суттєві зміни».

«З цього виходячи, я хочу вголос сказати про те, що плутанина між інтересами політиків в Україні з інтересами власне держави – це є головна перешкода на шляху вирішення питань, пов’язаних з внесенням змін і доповнень до Конституції України в частині Автономної Республіки Крим», – наголосив голова Меджлісу.

І це при тому, що це питання є важливим аргументом на майбутніх переговорах з Росією за участю партнерів України про повернення Криму, додав він. За словами Чубарова, це буде складний процес, адже сьогодні в РФ готуються різні варіанти вирішення питань Криму в умовах, «якщо Росію притиснуть аж до неможу, якщо вона буде вимушена». «Але в жодному варіанті Росія не розглядає повернення під повний суверенітет Української держави. Там розглядаються варіанти кондомінімуму, варіанти якихось перехідних моментів», – сказав він.

«Отже українській державі треба готуватися і аргументи української держави мають бути найбільш вагомими і найбільш беззаперечними. І до тих всіх аргументів, які сьогодні існують, на кшталт того, що Росія порушила міжнародне право, що це (Крим – ред.) визнана всіма державами, міжнародним співтовариством українська територія і таке інше, українській державі дуже важливо додати ще й аргументи, які базуються на широкому пласті міжнародного права щодо корінних народів. І саме тому треба саме зараз приймати зміни до Конституції України, одночасно треба приймати закони «Про корінні народи в Україні» і «Про статус кримськотатарського народу в Україні»», – заявив голова Меджлісу.

Він зазначив, що таким чином Україна покаже всьому українському суспільству, людям, які зараз живуть в Криму, а також всьому міжнародному співтовариству, яким буде Крим у складі Української держави після відновлення державного суверенітету над півостровом.

«І той правовий шлях, який ми покажемо, він має дати додаткові імпульси і впевненість нашим партнерам, що повернення Криму – це є посилення міжнародної безпеки», – наголосив Чубаров.

Нагадаємо:

  • Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.
  • Заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов заявив, що необхідно внести зміни в 10-розділ Конституції України по Криму, оскільки нинішній його статус сприяв Росії в анексії півострова.