Компанія «Укренерго» повідомила РФ про передачу в арбітражний суд вимог в суперечці за кримські активи

Влада

ПрАТ «НЕК» Укренерго «27 серпня повідомило РФ про передачу в арбітраж вимог в суперечці щодо незаконного захоплення своїх інфраструктурних об’єктів в окупованому Криму.

Про це повідомляє прес-служба компанії, пише Центр журналістських розслідувань.

Наступним кроком буде формування складу арбітражного трибуналу для розгляду спору.

«Укренерго» вимагає компенсації за порушення Росією угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. Також у вимоги входить компенсація збитку від незаконної експропріації інвестицій «Укренерго» в Криму і порушення зобов’язання гарантувати повний та безумовний правовий захист», – наголошується в повідомленні.

Компанія «Укренерго» підписала контракт зі швейцарською юридичною компанією Lalive для представлення інтересів держпідприємства в позові до РФ про компенсацію збитку, заподіяного захопленням активів в окупованому Криму.

«У жовтні 2018 го Верховний суд Швейцарії ухвалив рішення на користь Укрнафти про компенсацію 50 млн доларів за 16 автозаправних станцій компанії. Інтереси Укрнафти в міжнародному арбітражі представляла саме Lalive», – йдеться в повідомленні.

У випадку «Укренерго» обсяги кримських активів набагато масштабніше, відзначають в компанії. Розмір компенсації поки що оцінюється.

Нагадаємо:

  • У січні Верховний суд України надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі про стягнення з РФ компенсації за експропріює в АРК майно.
  • 9 травня 2018 року українські компанії виграли арбітраж в Гаазі проти Росії через майно в Криму.
  • Російська Федерація відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму, і повинна відшкодувати ряду українських компаній збитки. Арбітраж стартував 19 червня 2015 року з позовом 18 компаній і однієї фізичної особи, говориться в постанові Третейського суду в Гаазі.
  • Рішення стало першим, за яким РФ змушена виплатити компенсацію в результаті анексії. За інформацією ряду ЗМІ, мова йде про компенсацію порядку 159 млн доларів.
  • Влітку 2017 року стало відомо, що постійний Третейський суд в Гаазі прийняв до розгляду позов ПАТ «Укрнафта» до Росії у справі про втрату компанією мережі АЗС на території окупованого Криму. Пізніше позов подала ще одна українська компанія – «Стабіл» («Stabil») і більше десятка інших компаній.
  • У липні 2015 року «ПриватБанк» ініціював позов до РФ в міжнародний арбітраж в Гаазі з вимогою відшкодувати збиток від втрати активів у Криму.
  • У вересні 2014 року «Госсовет Республики Крым» націоналізував кримське майно «Приватбанку» і групи компаній «Приват», головним засновником яких є Ігор Коломойський.