Влада неофіційно повідомляє, що українські моряки, Сенцов та інші політв’язні вже в Києві. Родичі не знають, де вони – ЗМІ

Новини

В Україну вночі доставлені захоплені в нейтральних водах Чорного моря українські військові моряки і політв’язні, засуджені в РФ. Родичі звільнених бранців Кремля кажуть, що їм наразі не повідомлено, де  і коли зможуть зустрітись із рідними. 

Про це повідомляють ряд російських та українських ЗМІ з посиланням на джерела, пише Центр журналістських розслідувань

Родичам звільнених українських військовополонених та політв’язнів представники влади повідомили, що вони уже в Києві, однак наразі не уточнили де і коли з ними можна буде зустрітись. Зокрема, родичі військових моряків повідомили журналістам Крим.Реалії, що їм запропонували їхати до Києва, зустрічати рідних.

Главред «Ехо Москви» Олексій Венедиктов повідомив, що літак зі звільненими українцями повинен був приземлитися о п’ятій ранку в Києві.

«О 5 ранку літак зі звільненими українцями, включаючи Сенцова і моряків, повинен приземлитися в Києві», – написав Венедиктов. Також, за його даними, серед політв’язнів на борту є Роман Сущенко.

Десятки журналістів очікують  в аеропорту «Київ» повернення політв’язнів, проте, за деякими даними, офіційної зустрічі не передбачено.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.
  • До 9 липня слідче управління ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив