ТНУ в цьому році перевищив минулорічні показники і з випуску, і з прийому – ректор Казарін

Новини
Ректор ТНУ ім. В.І.Вернадського Володимир Казарін Фото: investigator.org.ua

Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського, який базується в Києві, в поточному році перевищив минулорічні показники і з випуску дипломованих фахівців, яких більше тисячі, і з прийому абітурієнтів – майже 1300 заяв. І це при тому, що в цілому по Україні, за даними міністерства освіти і науки, в цьому році майже на 100 тисяч зменшилася кількість заяв для вступу до вузів з боку українських абітурієнтів.

Про це ректор ТНУ, професор Володимир Казарін, повідомив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«У цьому році багато університетів зіткнулися з тим, що вони частково просіли на цій кампанії, я говорив – майже 100 тисяч втрат по лінії заяв. Можу сказати одне: ми перевищили всі показники минулого року. І з випуску – ми більше тисячі дипломів вручили в навчальному році, що закінчився, і з прийому – ми прийняли десь близько 1270 абітурієнтів. На даний момент в Таврійському національному університеті понад чотири тисячі студентів, і нас ця загальна тенденція зниження не торкнулася. Але нам дуже сильно допомагає Донбас, який до нас пішов», – сказав Казарін.

Він також зазначив, що на даний момент в університет прийнято на навчання понад 330 абітурієнтів з окупованих Криму і Донбасу через систему освітніх центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна».

Крім того, додав ректор ТНУ, вже в ході навчального року в університет постійно переводяться студенти з вишів окупованого Криму, які, розуміють, що диплом з кримського вузу не визнається ніде в світі, окрім Росії, і хочуть отримати справжню вищу освіту.

«Якщо говорити про кримській освіту, то можна сказати про її катастрофічні результати в Криму. На даний момент так званий «Кримський федеральний університет» … який колись нараховував в момент створення близько 70 тисяч чоловік колективу, має сьогодні 23-24 тисячі. Це втрати з 1 січня 2015 року … Два останніх роки вони проводять дві вступні кампанії, що незаконно, але Москва закриває очі, тому що вони не можуть набрати планові цифри, адже немає дітей, вони не йдуть. Вони-то є, але вони розуміють безглуздість приходу туди, тому що вони отримують диплом, який є тільки папером, на якому написані ці слова. Цей диплом не визнається ніде в світі, крім Російської Федерації, але й у низці регіонів РФ на нього теж дивляться косо», – розповів Казарін.

Нагадаємо:

  • 26 вересня 2016 року в Києві відбулося урочисте відкриття Таврійського національного університету ім. Вернадського, відродженого після анексії Криму Росією. ТНУ успішно почав навчальний рік 2016-2017 і прийняв на навчання понад 700 студентів, які перевелися з півострова.
  • В травні 2018 року міністерство освіти і науки України спільно з Фондом «Відкрита політика» розробили «дорожні карти» для абітурієнтів з окупованих Криму і Донбасу, в яких зазначена докладна інформація, як і коли вони можуть вступити в заклади вищої освіти (ЗВО) України.
  • Прізвища вступників абітурієнтів з окупованого Криму і Донбасу зашифровують в наказах про зарахування в заклади вищої освіти.