Сенцов поділився сумним враженням про Україну: усі воюють з усіма

Новини
Олег Сенцов Фото: Андрій Новіков/hromadske

Звільнений з російського ув’язнення колишній український політв’язень, режисер Олег Сенцов після тижня перебування на батьківщині поділився сумним враженням про Україну: за 5 років його перебування в російській в’язниці в країні відбулося не багато змін і усі воюють з усіма.

Про це кримчанин повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Минув тиждень з моменту мого звільнення. Мені, як людині, яка прибула на машині часу з 2014-го року, було цікаво подивитися які зміни відбулися в країні і в людях», – написав Сенцов.

Він вказав, що хоча тиждень – короткий термін, проте за цей час «встиг багато де побувати і багато з ким поспілкуватися».

«Попередніх висновків поки два:
1. Змін за 5 років не так вже й багато, як я очікував.
2. Всі воюють з усіма.
Це все дуже засмучує. Як можна ворогувати один з одним, якщо у нас є Путін? Але надій на краще я все одно не втрачаю», – зазначив режисер.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них були і кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко.

Сенцов у присутності рідних і друзів символічно спалив свою тюремну робу, яку він носив у російській колонії.

13 вересня Олег Сенцов передав президенту України Володимиру Зеленському банку з жовтою і синьою смугами, яку він возив всі 5 років перебування у в’язницях РФ. Він поклав в неї свій нагрудний тюремний знак і запропонував главі держави зробити так, щоб банка наповнилася знаками всіх українських політв’язнів, які утримуються в Росії і на території окупованих Донбасу і Криму.

Нагадаємо:

  • 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.
  • Спочатку Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ), відому під назвою «Білий ведмідь».
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. 14 листопада режисера нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті». 12 грудня в Європарламенті пройшла церемонія нагородження Олега Сенцова премією «За свободу думки» імені Сахарова.