В Європарламенті пройшла церемонія нагородження Сенцова премією Сахарова

Новини
Фото: Facebook Olena Ivantsiv

В Європарламенті у середу, 12 грудня, пройшла церемонія нагородження незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцова премією «За свободу думки» імені Сахарова. Нагороду замість українського політв’язня отримали його сестра Наталія Каплан та адвокат Дмитро Дінзє.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадьске.

Каплан під час виступу у залі Європарламенту нагадала, що в російській в’язниці Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів в Росії та на окупованих нею територіях. Однак через 145 днів він був змушений припинити голодування під загрозою застосування до нього примусового годування.

Фото: Facebook Olena Ivantsiv

«За всі 145 днів не звільнили жодного українського політв’язня. Але це не означає, що Олег програв. Завдяки його вчинку про репресії з боку Росії заговорив увесь світ, Олег привернув величезну увагу до теми українських політв’язнів. Він уже переміг», – сказала сестра Сенцова.

Каплан також зачитала листа Сенцова до депутатів Європарламенту.

Наталія Каплан Фото: Facebook Дмитрий Динзе

«Шановні пані та панове! Я не можу бути присутнім у цій залі, але ви можете почути мої слова, навіть якщо їх вимовить хтось інший. Слово — це головний інструмент людини, а часто його єдиний, особливо коли у нього відібрали все інше. Словом можна вилікувати, а можна покалічити, можна врятувати, а можна вбити, скомандувати «Вогонь!». Є люди, чиї слова можуть багато. Є люди, наділені владою і можливостями, але вони використовують силу своїх слів по-різному. Можна закликати змиритися і здатися, а можна навпаки, закликати чинити опір і боротися, навіть коли немає шансів вижити, а є шанс лише загинути. Та не так важливо скільки ти прожив, важливо як. Не важливо коли ти помреш, важливіше як і за що», – написав український режисер.

«Андрій Сахаров – це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним – це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму. Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду», – додав Сенцов.

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Олег Сенцов попросив опублікувати його заповіт.

25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Церемонія нагородження має відбутись 12 грудня в Страсбурзі. До Європарламенту на вручення премії українському режисеру запросили його адвоката Дмитра Дінзє і сестру Наталію Каплан.

14 листопада Олега Сенцова нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті».