На Донбасі у підрозділах окупантів з жовтня служитимуть лише бойовики з паспортами РФ – ГУР

Новини

На окупованому Донбасі у підрозділах окупаційних військ з 1 жовтня служитимуть лише бойовики з російським паспортами і ті, хто вже почав оформляти громадянство РФ.

Про це повідомив речник пресслужби Міністерства оборони України Максим Праута у вівторок, 17 вересня, на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування Збройних Сил РФ вживає заходів для прискорення так званої «паспортизації» населення на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях шляхом зміни порядку проходження військової служби у складі 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусів Збройних Сил РФ», – сказав Праута.

Зокрема, зазначив він, з 1 жовтня 2019 року у підрозділах російсько-окупаційних військ служитимуть тільки військовослужбовці з російськими паспортами і особи, які розпочали оформляти російське громадянство встановленим порядком.

«Збільшенням кількості російських громадян на тимчасово окупованій території за рахунок місцевих жителів Росія намагається посилити свої позиції на міжнародних переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі. Крім того, у такий спосіб РФ планує не допустити втрати свого впливу в регіоні у разі змушення її погодитись на окремі поступки з реалізації Мінських угод і зберігає потенціал для подальшої агресії проти України», – додав речник Міноборони.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що дії РФ щодо прискореного надання російського громадянства жителям українських районів Донецької та Луганської областей суперечать зусиллям по досягненню миру на Донбасі.
  • В кінці липня в ГУР Міноборони повідомили, що російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.