РФ «довічно» заборонила в’їзд у країну всім українцям, звільнених за формулою «35 на 35» – адвокат

Новини
Володимир Балух та Едем Бекіров в літаку на шляху з Москви до Києва, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

Попри те, що РФ офіційно нібито з міркувань безпеки на 20 років заборонила в’їзд усім 35 громадянам України, які були звільнені  7 серпня, ця заборона може бути довічна.

Про це заявив адвокат Дмитро Дінзе у коментарі «Громадському радіо», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Всіх внесли до бази, це робиться автоматично. На всі рахунки накладаються арешти, всіх цих людей відстежують та контролюють. Комусь про це сказали, комусь ні. Але ми не дурні, ми прекрасно розуміємо, по відношенню до цих людей – довічна заборона на в’їзд. Не на якісь 20 років, а довічно», – зазначив адвокат.

Нагадаємо:

  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину. В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.
  • За інформацією омбудсмена Людмили Денісової, держава обіцяє придбати квартири в Києві для чотирьох політв’язнів, які після обміну з Росією повернулися в Україну – йдеться про кримчан Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та мешканця окупованої Луганщини Артура Панова. Через російську окупацію вони не мають змоги повернутись до рідних домівок.
  • За рішення Кабміну України усім 35 звільненим українським політв’язням і морякам ВМСУ виплатять по 100 тис грн одноразової допомоги.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що вже вирішено питання з виділенням житла в Одесі для звільнених з російського полону моряків ВМСУ.