Бояться арешту через санкції: яхта російського олігарха Ротенберга з 2014 року курсує виключно по Чорному морю

Новини

Яхта RAHIL, яка, за даними ЗМІ, належить російському олігархові Аркадію Ротенбергу, не виходить далі Босфору. У зв’язку з включенням Ротенберга в санкційні списки у всіх країнах ЄС, США, країнах Британської Співдружності, яхта з липня 2014 роки курсує виключно між Сочі і Стамбулом, уникаючи можливого арешту. Раніше її ареалом проживання були курорти і острови Середземного моря – Ніцца і Монако.

Про це пише головний редактор BSNews Андрій Клименко, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ось вам приклад, як «не працюють”санкції. Це яхта RAHIL (IMO: 1010533), яка, за даними ЗМІ, належить російському подсанкціонному олігархові Аркадію Ротенбергу, власнику подсанкціонних компаній-будівельників Кримського моста.

Яхта сьогодні йде з Анапи до окупованої Ялти. Відзначимо, що в зв’язку з включенням Ротенберга в санкційні списки у всіх країнах ЄС, США, Британської Співдружності, яхта з липня 2014 роки курсує виключно по Чорному морю, а взимку йде на стоянку не далі Стамбула, уникаючи можливого арешту. Раніше її ареалом були курорти і острови Середземного моря: Ніцца, Монако», – зазначив він.

За словами Клименка, Ротенбергу також довелося змінити прапор судна на російський, тому що під іншими не реєструють.

Детальніше про «Кримських санкції» читайте в матеріалі Що не так із «кримськими санкціями»

Нагадаємо:

  • 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. Під секторальні санкції США потрапили близько 100 російських компаній, в тому числі до списку включені підприємства і компанії росіського мільярдера Аркадія Ротенберга, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права, серед них і ТОВ «СГМ-Міст» – дочірнє підприємство компанії «Стройгазмонтаж», засноване спеціально для управління проектом будівництва мосту.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту. Обмежувальні заходи введені, зокрема, проти компаній Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Міст» («СГМ-Міст»).