Прокурор АРК запропонував Раді дозволити арешт підозрюваних у державній зраді без права застави

Новини
Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов звернувся до Верховної Ради з проханням внести зміни до кримінально-процесуальне законодавство і дозволити судам брати під варту підозрюваних в державній зраді та інших злочинах проти національної безпеки України без можливості виходу на свободу під заставу.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК, пише Центр журналістських розслідувань.

«З огляду на нашу практику і особливий характер підозрюваних, вважаємо вкрай необхідним надати слідчому судді при задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою право не визначати розмір застави в кримінальному провадженні по тяжкому або особливо тяжкому злочинів проти основ національної безпеки, проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку», – підкреслив Мамедов.

10 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства». Проект закону передбачає надання слідчим суддям права не визначати розмір застави підозрюваним в тяжких і особливо тяжких корупційних злочинах під час обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

До порядку денного українського парламенту на 19 вересня включено розгляд цього законопроекту у другому читанні.

Нагадаємо:

  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає, що співробітники українських слідчих органів повинні вчитися правильно кваліфікувати військові злочини.
  • Міжнародний кримінальний суд може почати офіційне розслідування військових злочинів РФ в окупованому Криму вже в 2019 році.
  • Українські слідчі органи вперше у вітчизняній юридичній практиці застосували Третю Женевську конвенцію для кваліфікації дій Росії щодо військовополонених українських моряків.