РФ проігнорувала всі рішення міжнародних організацій, що стосуються Криму – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що з моменту незаконної окупації Криму Росія не виконала жодного рішення міжнародних організацій, які стосуються півострова. При цьому РФ продовжує порушувати права кримських татар і етнічних українців в Криму.

Про це Чубаров сказав у вівторок, 24 вересня, виступаючи на нараді ОБСЄ у Варшаві, де розглядалися питання толерантності та недискримінації, повідомляє кримськотатарський телеканал ATR.

«Я хочу попросити вас вслухатися: жодна з резолюцій ні ОБСЄ, ні Ради Європи, ні Європарламенту, ні ООН щодо дотримання прав кримських татар – корінного народу Криму – і етнічних українців, не кажучи вже про вимоги деокупації захопленого Криму РФ не просто не виконані – вони цинічно проігноровані», – сказав глава Меджлісу.

Він нагадав, що Росія також не виконала рішення Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року про скасування рішення окупаційних «судів» про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності.

«Головним джерелом цілеспрямованого порушення колективних прав корінного народу Криму, а також масових порушень прав людини на півострові є російська окупація», – зазначив Чубаров.

Він додав, що звільнення окупованого Криму та повернення його під контроль України залишається однією з головних задач ОБСЄ та інших міжнародних організацій.

Як повідомлялось, 17 вересня делегація України влаштувала демарш і покинула зал засідань ОБСЄ у Варшаві, де обговорювалася тема свободи слова, в знак протесту проти заяв про «російський Крим», з якими виступили члени російської делегації, які прибули з окупованого півострова. Після консультацій з партнерами українська делегація погодилася повернутися до роботи.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • 8 липня 2019 року Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила Люксембурзьку декларацію, частиною якої стала українська резолюція, яка засуджує незаконну окупацію Криму і Севастополя і мілітаризацію Чорного та Азовського морів Росією.