У Зеленського планують новий офіційний візит у США. У «імпічмент» Трампа обіцяють не втручатися

Новини
Президент України Володимир Зеленський і Президент США Дональд Трамп Фото: president.gov.ua

Після повернення з Нью-Йорка команда президента Володимира Зеленського зайнялася плануванням наступного офіційного візиту в США.

Про це заявив помічник президента Андрій Єрмак в інтерв’ю ТСН.

Єрмак зазначив, що питання нових переговорів вже обговорювалося між президентами, зокрема, на полях 74-ї Генеральної асамблеї ООН, де вони зустрічалися 25 вересня.

«Уже зараз президенти обговорювали зовсім інші питання. Саме з ініціативи президента Трампа було дуже так конкретно акцентовано: з американської сторони за торгівлю відповідає держсекретар, по енергетиці – міністр Перрі. Тобто на сьогоднішній день ми маємо розклад і завдання з підготовки вже офіційного візиту» , – вказав помічник Зеленського.

Єрмак поки не назвав дату, регламент і склад делегації для цього офіційного візиту.

Єрмак також запевняє, що Україна не буде втручатися у внутрішні справи Сполучених Штатів Америки. Зокрема, в скандал навколо можливого імпічменту Дональда Трампа.

«Непроста ситуація. Вона дісталася сьогоднішньої влади в спадщину. Це внутрішні справи США. Ми бачимо в США нашого друга, нашого стратегічного партнера. Те, що відбувається там – це їх внутрішня політична кухня. Ми не будемо жодним чином в цьому брати участь. Наша дружба і наша підтримка двопалатна вона є, вона дуже потужна і я впевнений, що вона буде така і в подальшому. я не вважаю, що президент Зеленський зробив якусь помилку під час візиту. Сьогодні вже ця бесіда Трампа і Зеленського частина історії … На сьогоднішній день ми вже маємо розклад і завдання з підготовки офіційного візиту», – сказав він.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2019 року американські ЗМІ повідомляли, що оточення президента США Дональда Трампа переглядає програму військової допомоги Україні: затримка стосується $250 млн, які Вашингтон збирався традиційно виділити Україні на нинішній фінансовий рік на зміцнення системи безпеки і оборони. В оточенні Трампа нібито хочуть переконатися, що кошти використовуються щонайкраще в інтересах Сполучених Штатів.
  • Американські сенатори в Конгресі США направили в Білий дім лист, в якому зажадали від президента Дональда Трампа розблокувати військову допомогу Україні.
  • 12 вересня адміністрація Білого Дому і Конгрес США розблокували виділення 391,5 млн дол безпекової допомоги Україні. Кошти призначені, зокрема, для закупівлі озброєння та військової техніки.
  • 26 вересня в США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор запідозрив Трампа в використання свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року.
  • У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її в сховище інформації про таємних операціях розвідки.
  • Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через можливий тиск на президента України Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування щодо Хантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США, а нині кандидата у президенти від Демократичної партії Джо Байдена і головного конкурента Трампа на майбутніх виборах.