Країни ЄС отримали рекомендації щодо видачі віз жителям ОРДЛО і ідентифікації російських паспортів

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Державам-членам Євросоюзу та країнами Шенгенської зони, що не входять в ЄС, розіслали інструкції, які містять набір критеріїв, покликаних допомогти консульствам встановити фактичне місце проживання власників російських паспортів.

Вказівки також містять детальну інформацію про те, як обробляти заяви на отримання візи жителями тимчасово окупованих районів Донбасу з російськими паспортами, пише Європейська правда.

«Вони можуть послужити основою для політики невизнання, яка буде застосовуватися державами-членами при здійсненні їх виключної компетенції», – йдеться в повідомленні Європейської комісії та Європейської служби зовнішніх дій.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що дії РФ щодо прискореного надання російського громадянства жителям українських районів Донецької та Луганської областей суперечать зусиллям по досягненню миру на Донбасі.
  • В кінці липня в ГУР Міноборони повідомили, що російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.