Місія ООН збирає дані у Сенцова та інших політв’язнів про ув’язнення в Криму і РФ

Новини
Олег Сенцов (праворуч) в офісі Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фото: Facebook UN Human Rights Monitoring Mission

Колишній політв’язень, український режисер, кримчанин Олег Сенцов надав Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні дані про своє ув’язнення в окупованому Криму і в’язницях Росії. Ця інформація буде використана для аналізу ситуації з правами людини в Криму, підготовки публічних доповідей та адвокації для притягнення винних до відповідальності.

Про це Моніторингова місія ООН повідомляє на своїй сторінці в Facebook.

«Ми говорили про його тримання під вартою та ув’язнення в Криму та Російській Федерації. Протягом цих років, ми підтримували зв’язок із адвокатом Сенцова та аналізували судові рішення в його справі. Для нас було вкрай важливим зустрітися із Олегом особисто, аби задокументувати порушення прав людини в його справі», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили в Місії, «інформація, зібрана під час інтерв’ю, буде використана для аналізу ситуації з правами людини в Криму, підготовки публічних доповідей та адвокації для притягнення винних до відповідальності».

У Моніторингової місії мають намір провести інтерв’ю з усіма українськими політв’язнями, які були звільнені 7 вересня в рамках обміну утримуваних осіб між Україною та Росією.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них були і кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко.

Олег Сенцов дав свідчення в прокуратурі АР Крим про катування, що застосовуються ФСБ і в російських в’язницях до політв’язнів, які будуть використані в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Нагадаємо:

  • 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.
  • Спочатку Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ), відому під назвою «Білий ведмідь».
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. 14 листопада режисера нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті». 12 грудня в Європарламенті пройшла церемонія нагородження Олега Сенцова премією «За свободу думки» імені Сахарова.