Сенцов дав свідчення прокуратурі АРК про катування політв’язнів в Росії

Новини
Олег Сенцов Фото: Андрій Новіков/hromadske

Колишній в’язень Кремля Олег Сенцов повідомив, що дав свідчення в прокуратурі АР Крим про катування, що застосовуються ФСБ і в російських в’язницях до політв’язнів, які будуть використані в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Як розповів Сенцов в інтерв”ю «Громадському», політв’язні в РФ відчувають страшні страждання, пише Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що дав свідчення про дії ФСБ свідчення «для Гаазького трибуналу», оскільки зло має бути покаране. 

«Є люди, які пережили набагато більше приниження – моральне і фізичне – це Карпюк, Клих і ті, хто до сих пір сидять в тюрмах на окупованих територіях Донбасу. Те, що там відбувається – страшні речі. Тому те, що відбувалося зі мною – це невеликий епізод, який не варто згадувати», – підкреслив Сенцов.

«Я спочатку потрапив в «Лефортово», дав пояснення своєму адвокату з приводу цих тортур. Потім в суді виступив. Я можу це кожен раз розповідати, але це не завдасть мені якийсь морального болю, такі речі мене не зачіпають.

Щодо того, хто там був – це були співробітники ФСБ, московська група, яка приїхала спеціально за завданням. Ми це недавно обговорювали з Закревської і в прокуратурі Криму, вони свідчення знімали. Я прийшов, свідчення дав, тому що це на ФСБ свідчення, на їх дії, для Гаазького трибуналу. Зло має бути покаране», – сказав Сенцов.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії. Серед них були і кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко.

Сенцов у присутності рідних і друзів символічно спалив свою тюремну робу, яку він носив у російській колонії.

13 вересня Олег Сенцов передав президенту України Володимиру Зеленському банку з жовтою і синьою смугами, яку він возив всі 5 років перебування у в’язницях РФ. Він поклав в неї свій нагрудний тюремний знак і запропонував главі держави зробити так, щоб банка наповнилася знаками всіх українських політв’язнів, які утримуються в Росії і на території окупованих Донбасу і Криму.

Нагадаємо:

  • 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.
  • Спочатку Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ), відому під назвою «Білий ведмідь».
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. 14 листопада режисера нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті». 12 грудня в Європарламенті пройшла церемонія нагородження Олега Сенцова премією «За свободу думки» імені Сахарова.