Північноатлантична рада НАТО розпочинає візит в Україну

Новини

Північноатлантична рада НАТО, представники усіх 29 держав-членів Альянсу разом із генсеком Єнсом Столтенбергом, 30 жовтня розпочинає дводенний візит в Україну, під час якого відвідає Одесу та Київ.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Візит розпочнеться в Одесі 30 жовтня, Столтенберг та посли НАТО відвідають другу постійну протимінну групу НАТО «SNMCMG2», чотири кораблі якої зайшли в одеський порт в рамках патрулювання в Чорному морі.

Генеральний секретар також виступить перед курсантами Морської академії в Одесі.

31 жовтня у Києві генсек НАТО буде головувати на засіданні Комісії Україна – НАТО за участі президента України Володимира Зеленського та виступить із зверненням до Верховної Ради.

Окрім того, Північноатлантична рада зустрінеться зі спікером парламенту Дмитром Разумковим, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком та міністром оборони Андрієм Загороднюком.

Крім того, заступник генерального секретаря Мірча Джоане та посли НАТО також проведуть зустріч зі спікером та керівниками парламентських фракцій.

Як відомо, спочатку візит Північноатлантичної ради до Києва був запланований на 9-10 липня, однак його перенесли на осінь.

Північноатлантична рада – ключовий орган ухвалення політичних рішень у НАТО.

Новий формат відносин України та НАТО, про який цього тижня домовлявся міністр оборони України в Брюсселі, передбачає три ключові зміни у досягненні ЗСУ стандартів Альянсу. При цьому Україна не подаватиме повторно заявку на отримання ПДЧ – плану дій щодо членства.

Нагадаємо: 

  • Україна сама не впорається із забезпеченням вільного проходу суден до Азовського моря, їй мають допомогти морські сили потужних держав, вважає генерал Філіп Брідлав, командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі у 2013-2016 роках.
  • Україна розширює участь в операціях НАТО: Збройні сили планують відправити інструкторів і викладачів для підготовки бійців Збройних сил Іраку в рамках операції  Альянсу, ВМС України візьмуть участь в операції НАТО Sea Guardian (Морський охоронець) в Середземному морі.