Прохід суден до Азовського моря мають забезпечити міжнародні морські сили – генерал НАТО

Новини
Генерал Філіп Брідлав Фото: NATO

Україна сама не впорається із забезпеченням вільного проходу суден до Азовського моря, їй мають допомогти морські сили потужних держав, вважає командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі у 2013-2016 роках генерал Філіп Брідлав.

Про це повідомляє Громадське.

Генерал нагадав, що НАТО розглядає Азовське море як міжнародні води, а доступ до українських портів є дуже важливим.

«Чому ми чекаємо, що українці мають впоратися з цим самостійно? У великих держав є потужні сили на морі, і частина їхньої місії — забезпечувати свободу навігації у міжнародних водах», — Сказав Брідлав. 

«Один з ваших урядовців сказав, що треба звернути увагу на те, що в Чорному морі, біля Керчі та в інших місцях, постійно мають бути міжнародні морські сили. Це дійсно так, адже ми всі зацікавлені в тому, щоб ви могли вільно пересуватися в цих водах, вести торгівлю з усім світом. Бо від цього залежить фінансове благополуччя вашої країни», — сказав Брідлав.

У якості прикладу він нагадав реакцію міжнародних військово-морських сил на піратство біля берегів Сомалі.

Тут у пригоді буде приклад боротьби з сомалійськими піратами на африканському узбережжі. Захоплення суден стало настільки небезпечним, що Європейський Союз і США об’єдналися і провели операцію. І кількість захоплень зменшилася”, – сказав генерал.

Водночас, він зазначив, що Сполучені Штати Америки не здатні самостійно забезпечити постійну присутність у Чорноморському басейні. На його думку, треба заохотити інших членів НАТО забезпечити присутність кораблів Альянсу, коли там відсутні кораблі США.

Нагадаємо: 

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 7 жовтня командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що Росія повідомила Міжнародному трибуналу з морського права неправдиву інформацію про нібито повернення Україні двох малих броньованих артилерійських катерів і буксира, захоплених разом з екіпажами російськими військовими 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.
  • Найближчим часом Росія поверне Україні кораблі ВМСУ, які російські військові захопили у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.