НАТО вимагає від Росії нормалізувати відносини в Чорному і Азовському морях і повернути Крим

Новини
Генсек НАТО Єнс Столтенберг, Брюссель, 3 жовтня 2018 р Фото: nato.int

Керівництво НАТО продовжує вимагати від Росії нормалізації відносин в Чорному і Азовському морях, а також закликає повернути Крим.

Про це заявив глава альянсу в Йенс Столтенберг під час візиту до Києва.

«НАТО закликає Росію повернути захоплені в Керченській протоці в 2018 році українські кораблі, а також відкрити доступ українським судам в порти Азова», – сказав він на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським.

«Минуло п’ять років з моменту, коли російські солдати нелегально анексували Крим. Це величезна скорбота для всієї України, яка порушила стабільність і мир в Україні. Ми закликаємо Росію повернути півострів Україні», – сказав Столтенберг у Верховної Раді України.

У Києві почалося засідання Комісії Україна-НАТО за участю президента України Володимира Зеленського та генерального секретаря Альянсу Йенса Столтенберга.

Нагадаємо: 

  • Україна сама не впорається із забезпеченням вільного проходу суден до Азовського моря, їй мають допомогти морські сили потужних держав, вважає генерал Філіп Брідлав, командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі у 2013-2016 роках.
  • Україна розширює участь в операціях НАТО: Збройні сили планують відправити інструкторів і викладачів для підготовки бійців Збройних сил Іраку в рамках операції  Альянсу, ВМС України візьмуть участь в операції НАТО Sea Guardian (Морський охоронець) в Середземному морі.